İstanbul barajları doluyor

'Tarımdaki kuraklık riski henüz geçmedi' Son iki ayda düşen yağış özellikle alarm veren İstanbul barajlarını yüzde 50 seviyesine çıkardı. Ancak Prof. Dr. Demir, tarım için aynı şeyin söz konusu olmadığını ilkbahardaki yağışların çok önemli olduğunu söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kar yağışının büyükşehirlerde barajları rahatlattığını ancak tarım için aynı şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Prof. Demir, "Büyükşehirlerde 8- 10 aylık süreci kapsayacak su depolanması bir rahatlık meydana getirdi diyebiliriz. Ama sadece içme suyu açısından değerlendirdiğimizde bunu söylemek mümkün. Yoksa bir hafta içerisinde düşen kar yağışı veya yağışın kuraklığı değiştirdiği, küresel iklimde olumlu bir gelişme sağladığını söylemek doğru bir algı olmaz" diyerek şöyle konuştu:

BAHAR YAĞIŞI ÖNEMLİ

"1 hafta içerisinde düşen karın veya yağışın kuraklığı değiştirdiği, küresel iklimde olumlu bir gelişme sağladığını söylemek doğru değil. İlkbahar yağışları tarım için çok önemli. Tarımsal kuraklık dediğimiz ürün kaybı, verim düşüklüğü, üretimdeki sıkıntıların minimuma inebilmesi için bu dönem yağışlarını bekliyoruz. Genel anlamda Türkiye'de tarımsal üretimde bir risk olduğunu daha önce de ifade ettik. Fındıkta özelikle ocakta o sıcak havalarda birdenbire ağaçların yeşerdiğini gördük. Onun üzerine kar yağdı, don oldu. Bu fındığa hangi oranda etkiliyecek değerlendirmek gerekiyor."

YAĞIŞLAR BARAJLARI DOLDURDU

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı dün itibarıyla yüzde 52.29'a çıktı. İSKİ verilerine göre barajlardaki su oranları şöyle: Istrancalar %52.22, Terkos %48.95, Sazlıdere % 28.29, Alibeyköy %58.02, Büyükçekmece %55.52, Ömerli %61.57, Darlık %57.38, Elmalı % 59.06, Kazandere % 61.34, Pabuçdere % 35.8.