İsrail zulmü karşısında Suriye'ye sığındılar... Soykırımda tersine göç

Suriye'deki iç savaştan kaçan 1.5 milyon mültecinin bulunduğu Lübnan'da tersine göç başladı. 100 bin kişi Suriye'nin Halep, Humus, Şam ve Hama bölgelerine geçti. Uzmanlar, göç dalgasına karşı uyardı.

BÜLENT ŞANLIKAN

İsrail'in Gazze'nin ardından Lübnan'a saldırısı bölgedeki mülteci profilinde de taşları yerinden oynattı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "İsrail hava saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye'ye geçen Lübnanlı ve Suriyeli uyruklu kişilerin sayısı 100 bine ulaştı" dedi. UNHCR'nin Suriye Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa, Lübnan'dan Suriye'ye geçenlerin yüzde 80'inin Suriye uyruklu ve yüzde 20'sinin Lübnanlı olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLER

Yeditepe Üniversitesi Öğretim üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, İsrail'in durdurulmaması halinde göç dalgasının yayılacağına dikkat çekti. İsrail boşaltılan yerlerde tampon bölge kurmayı hedeflediğine vurgu yapan Prof. Dr. Caşın, "İsrail'in uyguladığı bu politika soykırım suçudur. Bu savaşın bölgesel bir savaşa dönme ihtimali var. Suriye ile Türkiye transit ülke konumuna düşerken aynı şekilde Güney Kıbrıs ile Yunanistan da bu krizin büyümesi sonucu ciddi şekilde etkilenecek. Türkiye'nin de bu göç dalgasından etkilenmesi söz konusu olabilir. Türkiye'nin bir an önce Şam ile görüşüp bu konuyu aynı zamanda BM'ye götürmesi gerekiyor" dedi.

Caşın, İsrail'in yeni hedefinin İran olduğunu belirterek, "Burada tedbir alınmazsa 20 milyon sınırda yaşayan İranlı'nın Türkiye'ye gelme ihtimali var" uyarısında bulundu.