İsrail sanık koltuğunda

Gazze'de kadın-çocuk-sivil ayrımı yapmadan 23 bin kişiyi katleden ve yüz binlerce insanı yerinden eden İsrail, Lahey'deki Adalet Divanı'nda soykırımın hesabını vermeye başladı.

HABER MERKEZİ

Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik açtığı soykırım davasının ilk duruşması dün gerçekleşti. Dünyanın takip ettiği Lahey'deki davada, İsrail'in işlediği suçların delilleri tek tek Adalet Divanı'na sunuldu, katliamların derhal durdurulması çağrısı yapıldı.

Hamas'ın 7 Ekim saldırısını bahane ederek 97 gündür Gazze Şeridi'nde 10 bin çocuk, 7 bin kadın olmak üzere 23 bin 469 Filistinliyi katleden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için hesap günü başladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin davanın ilk duruşması dün yapıldı. Duruşmayı çok sayıda avukat takip etti.

AA FOTOĞRAFLARI DELİL OLDU

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde yer alan Divan'da tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık yapılan duruşma canlı yayınlandı. Duruşma, Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçuların başında yer alan Profesör John Dugard'ın sunumuyla başladı. İsrail'e, Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi. Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze'de çektiği fotoğrafları kanıt olarak mahkeme heyetine sunuldu. Gazze'deki durumun Ukrayna-Rusya gibi davalardan daha değersiz olmadığı vurgulandı.

SALDIRILARI DURDURUN

Güney Afrika'yı temsil eden avukatlar, Adalet Divanı'ndan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durması için ihtiyati tedbir kararına hükmetmesini istedi. 9 maddelik talepler arasında askeri operasyonları derhal durdurması, soykırımın önlemesi için gerekli tedbirleri alması, insani yardım erişimlerinin sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılması, soykırımın delillerini muhafaza edilmesi ve verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunması yer alıyor.

76 YILDIR ŞİDDET ALTINDALAR

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, İsrail'in 7 Ekim saldırısına verdiği yanıtın çizgiyi aştığını vurguladı. Lamola, "Filistin halkına elimizi uzatırken, bunu insanlığın bir parçası olduğumuzun bilincinde olarak yapıyoruz. Filistinliler, 76 yıldır, 6 Ekim 2023'te ve 7 Ekim 2023'ten bu yana her gün sistematik baskı ve şiddete maruz kalıyor" ifadelerini kullandı. Güney Afrika'nın Hollanda Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, "Yaygın insan hakları ihlallerinin on yıllardır cezasız kalması İsrail'i cesaretlendirdi" ifadesini kullandı.

GAZZE ÇOCUK MEZARLIĞI

Güney Afrika'yı avut Adila Hassim, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını belirterek, Gazzelilerin İsrail'in 'güvenli koridor' ilan ettiği bölgelerde öldürüldüğünün altını çizdi. Hassim, "İsrail haftada 6 bin bomba kullandı. Kimse ayırt edilmedi. Yeni doğmuş bebekler bile. BM yetkilileri, burayı çocuklar için bir mezarlık olarak tanımladı" dedi. Avukat Hassim, çoğunlukla kimliği belirlenemeyen cesetlerin gömüldüğü toplu mezarların fotoğraflarını gösterirken, Güney Afrikalı avukat Tembeka Ngcukaitobi ise Netanyahu ve hükümetinin sistematik ve açık bir şekilde soykırım niyetlerini beyan ettiğini vurguladı. İsrail askerlerinin 'masum sivil yoktur' diyerek söylediği şarkılar suç delili arasında gösterildi.

BİBİ'NİN SÖZLERİ KANIT

Ngcukaitobi, Netanyahu'nun 28 Ekim 2023'te Gazze'ye girmeye hazırlanan kara birliklerine 'Amalek'in sana ne yaptığını hatırlamaya çağıran yorumlarını kanıt olarak sundu. Ngcukaitobi, "Bu, Tanrı'nın Saul'a bir grup insanın misilleme amaçlı yok edilmesi yönündeki İncil'deki emrine atıfta bulunuyor" dedi. Avukat Ni Ghralaigh, "Kurbanların, dünyanın bir şeyler yapabileceği umuduyla canlı yayınladıkları, tarihteki ilk soykırım Gazze'dir" dedi. Bugün ise İsrail heyeti savunma yapacak.

HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMALI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Lahey'deki davaya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davanın ilk duruşmasının gerçekleştiğini kaydeden Çelik, "İnsanlık vicdanı bu davayı izliyor. İsrail'in eylemleri soykırımdır. Ve gereken şekilde cezalandırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

DAVA KORKUTTU GERİ ADIM ATTI

Gazze'yi işgal ve sivilleri sürgün planında dünyadan beklediği desteği bulamayan İsrail Başbakanı Netanyahu geri adım attı. Lahey'dekidava öncesi sosyal medya hesabı üzerinden bir video paylaşan Netanyahu, "İsrail'in Gazze'yi kalıcı olarak işgal etme veya sivil nüfusunu yerinden etme gibi bir niyeti yok. Amacımız Gazze'yi Hamas'tan kurtarmak ve İsrailli rehineleri serbest bırakmak" dedi. Netanyahu, davanın ilk duruşmasının ardından yaptığı paylaşımda da iddiaların 'yalan' olduğunu, "İsrail'in soykırımla mücadele ettiğini" ileri sürdü.

KİŞİLER YARGILANMIYOR

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), devletler arasında ortaya çıkan hukuki ihtilafları, uluslararası hukuka uygun şekilde karara bağlarken yine Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesinden farklı olarak, gerçek kişileri yargılamıyor.

1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor.

UAD'de 9 yıllığına seçilen 15 hakim görev alırken bu kişiler eski hakimler, diplomatlar, avukatlar ve akademisyenlerden oluşuyor.

ÜÇ SUÇLAMA VAR

İsrail'in, Gazze'de aynı ulusa, ırka ve dine mensup halka karşı soykırım maksadıyla öldürme, ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verme güdüsüyle hareket ettiği ve Gazzelilerin fiziksel varlığını ortadan kaldıracak şekilde kasten davrandığı belirtiliyor.

İkinci olarak, İsrail'in soykırımı önlemede başarısız olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in soykırımı teşvik eden yetkilileri cezalandırmadığına işaret ediliyor.

NELER TALEP EDİLİYOR

Güney Afrika, 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini talep ediyor.

1- Askeri operasyonların derhal durdurması.

2-Herhangi bir grup tarafından, askeri operasyonu ilerletecek adımlar atılmaması.

3-Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alınması.

4-Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi kapsamına giren her eylemden kaçınılması.

5-Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlaması.

6-Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atılması.

7-Soykırımın delillerini muhafaza etmesini ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze'ye erişimini engellememesi.

8-İsrail'in verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunması.

9-Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınılması.

KARAR NE ZAMAN ÇIKACAK

Kararının açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Divan'ın önce yargılamalarına bakıldığından soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

Eğer İsrail, Divan'ın muhtemel tedbir kararına uymazsa bu durumda Güney Afrika konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyarak Divan kararının uygulanması için harekete geçilmesini talep edebiliyor.

TÜRK HEYETİ DESTEK VERDİ

Çok sayıda ülkenin takip ettiği duruşmaya Türk heyeti de katıldı. Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan Lahey'deki tarihi davaya tanıklık etti.

MAHKEME ÖNÜNDE İSRAİL'E TEPKİ

İsrail'e tepkilerini dile getiren göstericiler, ellerinde Filistin bayraklarıyla Uluslararası Adalet Divanı binası önünde toplandı. Filistin destekçileri, İsrail'in yaptığı katliamlara tepki göstererek, Netanyahu aleyhine sloganlar attı. Eylemciler, saldırıların durmasını isteyerek, soykırımın cezasız kalmamasını istedi.

Dünya, Gazze'nin yanında yer aldı

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davaya İslam İşbirliği Teşkilatı, Türkiye, Belçika, Malezya, Ürdün, Endonezya, Kolombiya, Bolivya, Maldivler, Namibya, Pakistan, Bangladeş, Kolombiya, Bolivya, Venezuela, Nikaragua, İran, Brezilya destek veriyor.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: DESTEK VERENLER DE SUÇLU

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2024 Dünya Raporunu açıkladı, İsrailli yetkililerin Filistinlilere uyguladığı baskının, apartheid ve zulüm türünden insanlığa karşı suç teşkil ettiğini açıkladı. "Zorla yerinden etmeler arttı. Bu insanlık suçudur" denilen raporda "ABD ve Batılı ülkeler İsrail'e silah ve askeri destek sağladı. Bazı ülkeler de Filistin'deki silahlı gruplara askeri destek sağladı. Mevcut ciddi ihlaller göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu ülkeler savaş suçuna iştirak etmiş olabilir" değerlendirmesine yer verildi.

85 GAZZELİ DAHA ANKARA'DA

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan 85 hastayla beraberindeki 106 refakatçi, Milli Savunma Bakanlığına ait iki askeri uçakla Türkiye'ye getirildi. Mısır'ın El Ariş Havalimanı'ndan kalkan iki uçak, Ankara Etimesgut Havaalanı'na indi. Hastalar ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.