HABER MERKEZİ
Başkan Erdoğan, ABD'nin F-16 sözünü tutmasının İsveç'in NATO üyeliği sürecini hızlandıracağını söyledi, Biden'la yaptığı görüşmeyi anlattı: "Siz bunu Meclis'ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre'den geçiririm, dedi."
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'daki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ: "Biliyorsunuz İsveç'in NATO üyeliği ile katılım protokolünü TBMM'ye gönderdik. İsveç konusu ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığımız görüşmede de gündeme geldi. ABD ile aramızdaki F-16 meselesini de bu çerçevede değerlendirdik. Görüşmede kendisinin "Siz bunu Meclis'ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre'den bunu geçiririm" şeklinde bir ifadesi oldu. "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan eşzamanlı olarak bu süreci işletsin. Eşzamanlı olarak bunu işletirsek, bunu parlamentodan çok daha rahat bir şekilde bizim de geçirme imkanımız olur" dendi. Parlamentodaki sürece ilişkin bir başka zorlaştırıcı konu da savunma tedarikinde Kanada ve bazı müttefiklerin olumsuz tavırları... Bunların hepsi birbirine bağlı. Gerek Amerika'nın F-16 konusu, gerekse Kanada'nın verdiği sözleri tutması noktasında beklediğimiz olumlu gelişmeler, inanıyorum ki parlamentomuzun da konuya olumlu bakışını hızlandıracaktır. Diğer taraftan İsveç'in bize Vilnius'ta verdiği sözler bulunuyor. Bunların tutulmasını bekliyoruz ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz."
GAZZE'DE ATEŞKES: (BM Genel Kurulu'ndaki ateşkes oylaması) "Sadece 10 ülkenin ki onlardan ikisi ABD ve İsrail, ateşkese hayır demesi ve kalıcı ateşkesin hâlâ sağlanamamış olması düşündürücüdür. Bir ülke, küresel sistemi kilitleyebiliyor. Macaristan çekimser kaldığına göre, demek ki o da ateşkesi destekleme tarafına doğru herhalde geçecektir. (İlk oylamada ret oyu vermişti) BM Genel Kurulu oylamasında ateşkese destek veren ülkelerin sayısı 121'den 153'e çıktı. Şimdi bu 153 kabul oyu ile bizim açımızdan olumlu yaklaşım daha da artacaktır ve İsrail-Filistin süreci çok daha farklı gelişecektir. Ben mesela ABD Kongresi'nde İsrail'e yardım ile ilgili kararın reddedilmesini de önemli buluyorum."
EL FETİH VE HAMAS: "El Fetih ile Hamas'ın görüşmemesi diye bir durum söz konusu değil. Görüşüyorlar, bu görüşmeleri daha ileri taşımaları da mümkün. Bu konuda Türkiye olarak bizim yaptığımız ve yapabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum. Çünkü El Fetih ile Hamas'ın birbiriyle barışık yaşaması şart. Şu anda Hamas denince Filistin konuşuluyor. Demek ki bunlar birbiriyle adeta et ve kemik gibiler. Bizim şu anda bu birlikteliği korumak ve inşallah bu işi bir sonuca kavuşturmanın gayreti içinde olmamız lazım. Neticeyi de böyle almamızın gereğine inanıyorum. Şu anda bütün derdimiz Gazze'den yaralı ve hastaların ne kadarını ülkemize alabiliriz, ülkemizde bunların tedavilerini yaptırabiliriz... Ondan sonra bu saldırılar biter, bir nokta konulursa gündemimiz Gazze'nin inşa ve ihya çalışmaları olacak. İslam dünyasını, bunun için seferber etmemiz lazım."
ABD İSRAİL'İ TEŞVİK ETTİ: "ABD'nin bu süreçte tarihi bir sorumluluğu olduğuna ve bunu yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. O sorumluluk İsrail'i bu canilikten vazgeçirmek, Gazze'deki bu katliamı durdurmaktır. Fakat ABD bugüne kadar İsrail'i durdurmak şöyle dursun adeta teşvik etti. ABD'den cesaret ve güç alan İsrail ise ne uluslararası hukuk tanıdı ne insan hakları. "Nasıl olsa arkamda ABD var ve beni her şartta korur." yaklaşımı ile hareket eden bir İsrail'den söz ediyoruz. Biden ile görüşmemizde ABD'ye o tarihi sorumluluğu hatırlattım. Tüm dünyanın beklediği o tavrı takınmaları çağrısında bulundum. Dünya İsrail'in durdurulması gerektiğini daha nasıl haykırabilir? BM zemininde de ülkelerin meydanlarında da haftalardır insanlık "yeter" diyor. Beyaz Saray önünde hatta ABD Kongresi'nde bile bu haykırış yankılandı. Artık ABD bu çağrılara kulak tıkamayı bırakmalıdır. İsrail sadece Filistinlileri, Gazze'yi değil insanlığı vurmaktadır. Tarih buna sessiz kalanları yargılayacak ve mahkum edecektir."
İSLAM DÜNYASININ GAZZE SESSİZLİĞİ: "Herkes kendinden sorumludur. Başkalarının sessizliğinin hesabını biz vermeyeceğiz. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu onların haklılığını durmak dinlenmek nedir bilmeden haykırmak zorundayız. Herkes bilmelidir ki haklı olan, yıllardır ülkeleri işgal edilmiş, evlerine teröristlerce el konulmuş, topraklarını korumak için yıllardır bedel ödeyen Filistinlilerdir. Dünya bizim gibi onların çığlığını duyurmaya çalışanların vesilesiyle bu haklılığı birçok defa tescil etmiştir. Bazı İslam ülkelerine çeşitli vesilelerle özel görüşmemizde "Biz sizden çok daha farklı adımlar bekliyoruz, farklı gayretler bekliyoruz ve bu adımları sizin atmanız şart" dedik. Ben de arkadaşlarım da bunun takibini yapıyoruz."
HESAP VERECEKLER: "Netanyahu'nun gidici olduğunu söylediğimizde kulak asmayanlar, haklılığımızı ifade etmekte zorlananlar da dahil herkes onun gittiğini görecektir. Ancak koltuğunu bırakıp gitmek onu kurtarmayacak. Mazlumların hesabını sormak için hukuk zemininde peşinde olacağız. Sadece Netanyahu değil, bu soykırımda parmağı bulunan herkes hukuk önünde işledikleri savaş suçlarının hesabını verecek. İsrail'de de Netanyahu yönetimine karşı güçlü sesler yükselmeye başladı. Mesela rehinelerin, İsrail tarafından öldürülmesi olayı var ki tepkinin dozunu artırdı. En büyük intikam sahibi Allah'tır."
AB BU YANLIŞTAN VAZGEÇSİN
MACARİSTAN: "Macaristan'ın Türk Devletleri Teşkilatı ile Avrupa Birliği arasında ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayan bir konumu var ve bu çok kıymetli. Tabii ki bu Türkiye-Macaristan ilişkilerine de yansıyor. Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin haklarına bakışta Macaristan Başbakanı Orban'ın duruşu hep olumlu istikamette seyretmiştir. 2024'ün ikinci yarısında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini alacaklar ve o süreçte çok daha farklı gelişmeler olabilir."
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ: "Türkiye'nin gerek stratejik gerek ekonomik potansiyeli Avrupa Birliği'ne tam üyeliği çoktan elde etmiş olmasını gerektirirken, yıllardır çeşitli bahanelerle oyalandık. Türkiye'nin ne kadar önemli ve ne kadar etkili bir ülke olduğu son yıllarda yaşadığımız süreçlerde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Artık AB bu yanlıştan vazgeçmelidir. Belki de Macaristan'ın dönem başkanlığında bu konu masaya çok daha farklı bir şekilde yatırılıp ona göre yeni bir adım atma durumu gündeme gelebilir."
TAHIL KORİDORUNU PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİM
ÜÇLÜ DAYANIŞMA: "Dünyada çok çeşitli sorun alanları bulunuyor. Mesela Tahıl koridoru mekanizması daha adil bir dünya için atılmış olumlu bir adımdı. Tahıl koridorunu yeniden işletmemiz lazım. İhtiyacı bulunan Afrika ülkelerinin, buradan nasibini almalarını sağlamamız lazım. Rusya, Katar, Türkiye olarak üçlü bir dayanışma oluşturmuştuk. Yakında Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile görüşme yapıp, "Ne yapıp edip tahıl koridorunu işletelim" diyeceğiz. İnşallah ondan da olumlu cevaplar alarak yolumuza devam ederiz."
BİZDE KAVGA YOK, RAHATIZ
YEREL SEÇİMLER: Ankara, Adana, İzmir ve pazar günü de İstanbul'da bütün arkadaşları davet ettik. Bu arkadaşlarımızla İstan-bul'da toplantımızı yaptık. Şimdi, yarından itibaren tekrar kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ay sonuna kadar da peyderpey aldı-ğımız bu temayüllerin neticelerini açıklamaya başlayacağız. Bütün bunlarla beraber Cumhur İttifakı'nda ilçelerde kimlerle gireceğiz, Meclis üyeliklerinde kimleri Meclis üyesi olarak belirleyeceğiz, bunları arkadaşlarımız da birer birer görüşüyorlar. Şu ana kadar her-hangi bir sıkıntı yaşamadan çalışmalarımız devam ediyor. Bizde kavga, gürültü yok, rahatız. Ama diğer ittifaktaki durumu zaten izliyorsunuz, benim size anlatmama gerek yok. Kavgayla, gürültüyle zaten bir yere varılmaz. İnşallah sonu iyi olacak.
KÖKLERİMİZİ DAHA DERİNE SALMALIYIZ
KÜLTÜR-SANAT: (Kültür ve sanat alanlarında arzu ettiğiniz ilerlemeyi sağladığınızı düşünüyor musunuz?) "Bu söylediğimiz alanlarda netice almak kolay bir iş değil. Dünya gün geçtikçe fikri ve ahlaki çölleşmenin girdabına doğru çekiliyor. Bundan kurtulmak, bu fırtınada sürüklenmemek için sağlam dallara tutunmalı, köklerimizi daha derine salmalıyız. Sözünü ettiğimiz kendi kavramlarımız, aslında bizi bu fırtınada savrul-maktan kurtaracak yegane sığınak."
'TÜRK-MACAR DOSTLUĞU BÜYÜYECEK'
Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında geldiği Macaristan'daki temaslarına ilişkin paylaşımda bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Emine Erdoğan, "Türk-Macar Dostluk Antlaşması'nın 100. yıldönümünü tebrik ediyor, bu vesileyle açılış programına katıldığımız '2024 Türk-Macar Kültür Yılı'nın iki ülke için de hayırlı olmasını diliyorum. Yıl boyunca Türkiye ve Macaristan'da gerçekleştirilecek birbirinden değerli etkinliklerin, iki ülke arasındaki dostluk bağını daha da sağlamlaştıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
ORBAN'DAN ESPRİLİ PAYLAŞIM '1 BEYGİRE KARŞI 435 BEYGİR ALDIM'
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 21'inci yurt dışı ziyaretini Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gerçekleştirdi. Önce Macar mevkidaşı Katalin Novak, ardından da Başbakan Viktor Orban ile bir araya geldi, 16 anlaşmaya imza attı. Erdoğan, kendisini karşılayan Orban'a Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg hediye etti. Orban da Başkan Erdoğan'a hediyesine karşılık olarak Macar atı takdim etti. Karşılıklı jestlerin ardından Orban, sosyal medya hesabından gülümseten bir paylaşım yaptı. Orban, "Şimdiye kadar yaptığım en iyi anlaşma. Bir beygir gücüne karşılık 435 beygir gücü elde ettim" ifadelerini kullandı.