Eski İçişleri Bakanı ve Meclis Başkanı İsmet Sezgin hayatını kaybetti. İsmet Sezgin kimdir? Türk siyasetinde ‘İsmet Abi’ lakabıyla hatırlanan İsmet Sezgin birçok önemli görevde bulundu. Süleyman Demirel’in de çalışma arkadaşı olan İsmet Sezgin kimdir? İsmet Sezgin’in siyasi hayatı birçok iniş çıkışla dolu. Sezgin, buna rağmen uzun yıllar boyunca birçok devlet adamlığı görevinde bulundu.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) yoğun bakım servisinde yaklaşık bir aydır kalp yetmezliği tedavisi gören Sezgin, bu akşam saatlerinde septik şoka bağlı olarak çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Sezgin, öldüğünde 88 yaşındaydı.
1928 yılında Aydın’da doğan İsmet Sezgin, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1950 yılında İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulundan mezun oldu. Bu yıllarda Talebe Cemiyeti başkanlığı yapana İsmet Sezgin, Denizli'de Türkiye Emlak Kredi Bankasının şubesinde göreve başladı. Denizli'de matematik öğretmenliği yapan Saadet Hanım'la evlendi.
SİYASETTE İLK YILLAR
1952 yılı, Sezgin’in politikaya atıldığı yıl oldu. Denizli’de Demokrat Parti (DP) İl İdare Kurulu’na seçildi. 1955 yılında ise Aydın Belediye Başkanı seçildi. Belediye Başkanı seçildiğinde henüz 27 yaşındaydı. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra tutuklanarak görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Tutukluluk süresinin sonunda Aydın'da Adalet Partisi (AP) il teşkilatını kurdu. 1961 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde Aydın Milletvekili oldu.
1966-67 yıllarında Gençlerbirliği Futbol Kulübü’nün de başkanlığını yapan Sezgin, 1968 yılında AP Genel Başkan Yardımcılığı görevine yükseldi. 1969 yılında ise, 2.Demirel Hükümeti’nde, o dönem için bir ilk olan Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine getirildi. 12 Mart Muhtırası'nın (1971) ardından kurulan I. Nihat Erim Hükûmeti'nin göreve başlamasıyla bakanlıktan ayrıldı. 12 Kasım 1979 yılında kurulan VI. Demirel Hükûmeti'nde aldığı Maliye Bakanlığı görevini, 12 Eylül 1980'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koymasıyla bırakmak zorunda kaldı.
YASAKLARDAN SONRA YENİDEN
1987 yılına kadar siyasi yasaklar nedeniyle politik hayatını yarıda bırakmak zorunda kalan Sezgin, 1987 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) ile birlikte yeniden aktif siyasete başladı. 1991 yılında DYP'den yeniden Aydın Milletvekili seçilen Sezgin, İçişleri Bakanlığı görevine getirildi. 1993 yılında DYP Genel Başkanlığı koltuğu için yarışmaya girse de Tansu Çiller’e kaybetti ve bakanlık görevinden de istifa etti. 1995'te TBMM Başkanlığına seçildi ve bu görevi seçime kadar sürdürdü.
1996 yılında Refahyol hükümetine tepki gösteren İsmet Sezgin DYP’den istifa ederek DTP kurucuları arasında yer aldı. 30 Haziran 1997'de kurulan Mesut Yılmaz Hükûmeti'nde DTP'den Millî Savunma Bakanlığı yaptı, 11 Ocak 1999'da kurulan Bülent Ecevit Hükûmeti'ne kadar bakanlık görevine devam etti. 1999 seçimlerinden sonra Hüsamettin Cindoruk'un istifasının ardından DTP Genel Başkanlığına seçildi. 18 Mayıs 2002'de genel başkanlıktan ayrılarak aktif politikayı bıraktı.