İskoçya, Birleşik Krallık'tan ayrılmak istiyor mu? Anket sonuçları belli oldu

Birleşik Krallık'tan ayrılmak için 2014 yılında referanduma giden, ancak yüzde 55 oyla Krallık çatısı altında kalmaya karar veren İskoçya'da ayrılık tartışmaları yeniden gün yüzüne çıktı. Bir araştırma şirketi tarafından düzenlenen ve katılımcılara “Yarın referandum olsa Birleşik Krallık'tan ayrılmak ister misiniz?” sorusu yöneltilen anketin sonuçları belli oldu. Buna göre, ankete katılan İskoçların yüzde 46'sının Krallık çatısı altında kalmak istediği, yüzde 43'ünün ise ayrılmak istediği anlaşıldı.

İskoçların bağımsızlık referandumu konusunda yapılan yeni anketin sonuçları açıklandı. Buna göre, eğer yarın bir referandum yapılsa İskoçların çoğu İngiltere'ye bağlı kalmak için oy kullanacağı ortaya çıktı.

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre, İskoçya'da "bağımsızlık referandumu" yapılsa İskoçların yüzde 46'sının bağımsız olmanın karşısında oy vereceği anlaşıldı. Her ne kadar yüzde 43'lük bir kesim bağımsızlık için oy verecek olsa da çekimser kalan seçmenlerin İngiltere'ye bağlı kalmak isteyeceği kuvvetle muhtemel görünüyor.

ALEX SALMOND SORUŞTURMASININ ÇEKİMSERLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Anket, İskoçya'nın eski Birinci Bakanı Alex Salmond'un soruşturma geçirmesinden sonra yapılan ilk araştırma niteliği taşıyor. Hâlihazırda görevdeki İskoç Birinci Bakanı Nicola Sturgeon'un komite huzuruna çıkmasından sonraki iki gün içerisinde gerçekleştirilen ankette, katılımcıların yüzde 35'i "geçmişte yaşanan soruşturmanın, bağımsızlık için oy verme olasılıklarını düşürdüğünü" söyledi.

Anketi düzenleyen araştırma şirketi Savanta ComRes'in Müdür Yardımcısı Chris Hopkins, konuyla alakalı şunları dile getirdi:

"Salmond soruşturmasına bağlı olarak kampanyaya olan olumsuz bakış Aralık 2020'den bu yana artmış olsa da, bu durumun mevcut Birinci Bakan Nicola Sturgeon üzerindeki etkisi şimdilik felaket gibi görünmüyor."

SALMOND SORUŞTURMASI

Eski İskoç Birinci Bakanı Alex Salmond, geçmişte tecavüze yeltenme, cinsel saldırı ve taciz suçları dâhil olmak üzere 14 ayrı suçtan yargılanmıştı. Suçlamaları reddeden Salmond, kefaletle serbest bırakılmıştı.

2014 bağımsızlık referandumunda "Evet" kampanyasını yöneten eski Birinci Bakan Salmond'un geçirdiği soruşturma, anket sonuçlarını da etkiledi. Birleşik Krallık'tan ayrıla kampanyasının yöneticisi olan Salmond'un kişisel olarak yaşamış olduğu bu kriz, kampanyanın adının lekelenmesine ve kampanyaya olan güvenin azalmasına neden olmuştu.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 43'ü Salmond'un geçirdiği soruşturma sonucunda Birinci Bakanlık kurumuna, "Evet" oyu kampanyalarına ve buna bağlı olarak Sturgeon'a olan güvenlerinin azaldığını söyledi.