Akşam - NESLİHAN KESKİN
İBB'ye bağlı İSKİ'nin Menekşe deresi ıslahı projesini yarım bıraktığı için sel suları Halkalı Gümrüğü'nü göle çevirdi. Daha önce 2007'de yaşanan sel felaketi sonrası ıslah çalışmalarına başlanıldı, ancak bir türlü tamamlanmayan proje felakete davetiye çıkardı. Dere yatağının gümrük alanına kadar olan kısmının ıslah edilerek genişletildiği ancak gümrük alanı başladıktan sonra gölle birleştiği noktada ıslah yapılmayarak daraltıldığı ortaya çıktı. Konuyu değerlendiren Halkalı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yıldırım Akbaba şöyle konuştu: "2007 sonrası dere ıslah edildi ancak son 1.5 yıldır göle döküldüğü nokta kapatılarak temizlik çalışması yapılıyordu. Orası kapalı olduğu için sel suyu yolunu bulamadı ve bu afete neden oldu."
UYARI YAPILDI, ÖNLEM YOK
"Yağmur için uyarı yapıldı. Yetkililer neden bunun önlemini almadılar? En azından bu afet atlatılana kadar burayı niye açmadılar."
Selde tırlar suya gömülürken bazı araçlar ise şiddetli yağış nedeniyle çevreye dağıldı.
Islah çalışması göle ulaşmadan bırakıldı.
30 ŞOFÖR ÖLEBİLİRDİ
Araçların konteynerlerden mal yüklemeye hazırlandığını anlatan Akbaba, "Yarım saat sonra yükleme yapacaklardı. Eğer devrilen konteynerler orada yükleme için yanaşmış olsalardı benim 30'a yakın şoförüm belki de vefat etmiş olacaktı. Kendi araçlarımızda 20-25 milyon liraya yakın zararımız var. Bunun sorumlusu kimse buna gerekli yaptırım yapılsın" dedi.
GÖLLE BAĞLANTI TOPRAKLA KAPATILDI
Yıldırım Akbaba, "Derenin gölle bağlantı kısmı topraklarla kapatıldı. Başaksehir ve Arnavutköy'den gelen yağmur suyu bu dere aracılığıyla göle bağlanıyordu. Menekşe deresi kapatılınca su geçiş yolu bulamadı ve taştı. 35 araç sular altında kaldı. Konteynerler devrildi."
SELİN YARALARI SARILIYOR
İstanbul'da etkili olan yağışın ardından Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de yaşanan su baskınlarında birçok ev ve iş yeri zarar gördü. Büyük hasar alan noktalardan İkitelli Masko Mobilyacılar Sitesi'nde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Ekiplerle çalışmalara katılan esnaf, çamur içinde kalan mobilyaları dükkanların önüne çıkarırken, bazıları da kamyonlara yükleyerek taşıyor. Küçükçekmece'de selde zarar gören ev ve iş yerleri boşaltılırken, hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
İBB'DEN YARDIM İSTEDİK, TUZLA BELEDİYESİ GELDİ
MASKO Mobilya kentindeki mağaza sahipleri 5-10 milyon TL arasında kayıp yaşarken, çoğunluk yardımın geç geldiğini ifade etti. Bir esnaf uzak olmasına rağmen bölgeye ilk olarak Tuzla Belediyesi'nin destek gönderdiğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ise yalnızca fotoğraf çektirip geri döndüğünü aktardı: "İSKİ'yi aradık, gelemeyiz dediler. Herkes gelemeyiz dedi. İlk önce Tuzla Belediyesi'nden sonra da Sultangazi Belediyesi'nden geldiler. İBB yeni yeni geliyor. Buraya geldiler resim çekip gittiler."