Isı yalıtımı ile dört mevsim tasarruf mümkün

Enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konusunda farkındalık için düzenlenen Anadolu Buluşmaları'nın son durağı Malatya oldu. VERİMDER Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Yazları sıcağın, kışları soğuğun yoğun hissedildiği bölgelerimizde ısıtma ve soğutma masraflarını ısı yalıtımı ile azaltabiliriz” dedi.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye genelinde gerçekleştirdiği Anadolu Buluşmaları'nın son toplantısını Malatya'da düzenledi. Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantıya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz katıldı. Enerji verimliliği ve tasarrufuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye'yi karış karış gezdiklerini aktaran Prof. Dr. Emre Alkin, şunları söyledi:

50 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT

"50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 17.5 milyar doları doğrudan doğruya yapıların ısıtılması ve soğutulmasına harcanıyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi gerekiyor ki cari açığımızı kapatma konusunda bir adım atalım, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebi de rahatlasın."

Malatya'nın kentsel dönüşüm konusunda Türkiye'nin örnek şehirlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Alkin, "Bina içerisinde kullandığımız enerjinin yüzde 80'i ısıtma ya da soğutmaya gidiyor. Öğrendik ki sadece camları ve duvarları ısıtabiliyormuşuz, evi ısıtamıyormuşuz. İklimlendirmede de yine duvarları ve camları soğutuyormuşuz, yapının içini değil. Bu nedenle Malatya gibi yazları sıcağın, kışları da soğuğun yoğun olarak hissedildiği bölgelerimizde ısıtma ve soğutma masraflarını en etkili enerji verimliliği yöntemlerinden olan ısı yalıtımı ile azaltabiliriz" dedi.

ISI YALITIMININ FAYDALARI

● Isı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar.

● Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcak lıkları yaratır. Yaşadığınız mekanın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.

● Hem kendi ekonominize hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.

● Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltır.

● Binalarda küf ve mantar oluşumunun önüne geçilir.

● Dış mekan uygulaması olduğu için iç mekanda alan kaybı yaşanmaz.

● Dış cephede estetik bir görüntü elde edilir.

● Binaları dış etkenlerden koruyarak; onarım masraflarını düşürür.

● Binanın beton içindeki demirlerin paslanma sını önleyerek, binanızın depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

● Yakıt tüketimini azaltarak, çevre kirliliği ve kü resel ısınmaya karşı pozitif yönde etkisi bulunur.

KONUTLARIN DEĞERİ DE ARTIYOR

Isı yalıtımının binaya sağladığı katkıların en büyük artısı ise tüketicilerin konut satışı sırasında ortaya çıkıyor. Uygulama, kısa vadede konutun satış değerini de artırıyor. Konut, satışı sırasında değer kazanmazken, dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut ise yaklaşık %15'e kadar değerini artırıyor. Örneğin tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığı takdirde değer artışı 75 bin liraya çıkıyor. Tüketici ısı yalıtımı için harcadığı maliyetin 10 katını konut değer artışı olarak geri kazanıyor.

SON 10 YILDA YÜZDE 40 ENERJİ TÜKETİMİ ARTTI

Enerji verimliliği ve tasarrufu konusundaki farkındalığı artırmaya çalıştıklarını söyleyen VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, "Artık konutlarımızda, sanayi yapılarımıza göre daha fazla enerji harcıyoruz. Son 10 yılda ülkemizin tükettiği enerji yüzde 40 oranında arttı. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda Avrupa'da belirli dönemlerde belirli hedefler konuluyor ve bunlara ulaşılması için gerekli düzenlemeler yapılıyor, bizde de benzer bir yöntem izlenmeli ve bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz" ifadesini kullandı.

KAYNAKLAR TEHLİKEDE

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu hem ülkemiz hem de dünyamız için çok öncelikli bir konu. Şehir yapılanması alanında hızlı bir gelişme gösteren şehrimizde biz de bu konunun hassasiyetini anlıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz" dedi. Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ise "İklim krizi ve küresel ısınma dolayısıyla kaynaklarımız tehlike altında. Kaynaklarımızı korumak için de verimlilik uygulamalarına her alanda önem vermeliyiz" dedi.