aksam.com.tr
Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "Türkiye'nin İsrail ile ticareti devam ediyor" iddiasına ilişkin İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır." denilmişti.
Yapılan açıklamanın ardından Türkiye-İsrail arasında ticaretin devam ettiğine ilişkin yürütülen algı operasyonlarına, TÜİK verileriyle cevap verildi.
TÜRKİYE-İSRAİL ARASINDA TİCARET DEVAM EDİYOR MU?
Geçtiğimiz günlerde İletişim Başkanlığı konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: Türkiye, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır.
Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Türkiye-İsrail arasında ticaret mümkün değil çünkü Ticaret Bakanlığı sistemlerinde varış ülkesi olarak İsrail çıkarıldı.
"TÜİK VERİLERİNE GÖRE İSRAİL'İN DIŞ TİCARET KODU OLAN 624 İLE HALEN TİCARET YAPILDIĞI GÖRÜLÜYOR" İDDİASI
Bazı çevreler, TÜİK'teki İsrail'in dış ticaret kodu olan "624" üzerinden halihazırda ticaret yapıldığını iddia ediyor. Ancak, mayıs 2024 öncesine ait olduğu belirlenen bu belgede İsrail ile hiçbir ticaret kaydının mevcut olmadığı aşikar. Dolayısıyla ortaya atılan 'ticaret' iddialarının, yalnızca manipülasyondan ibaret olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.
FİLİSTİN'E NASIL ÜRÜN GÖNDERİLİYOR?
Filistin'e yönelik ticaret, Filistin Devleti'nin resmi kodu üzerinden yürütülüyor. Filistin'in kendi limanlarının olmaması nedeniyle tüm işlemler Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı'ndan teyit alınarak İsrail limanları üzerinden yapılıyor.
NEDEN İSRAİL KAYNAKLARINDA TÜRKİYE İLE TİCARETİN SÜRDÜĞÜ GÖRÜLÜYOR?
İşgalci İsrail, kendi limanları üzerinden yapılan Filistin ticaretini, kendi dış ticaret istatistiklerine ekliyor. Bu durum da İsrail ile Türkiye arasında ticaretin devam ettiği algısı oluşturuyor.
"İSRAİL İLE TİCARET YASAKLANINCA, FİLİSTİN'E OLAN İHRACAT RAKAMLARI PATLADI. KESİN İSRAİL'E FİLİSTİN ÜZERİNDEN MAL GÖNDERİLİYOR" İDDİASI
Uzmanlar, Filistin'e yönelik ihracat rakamlarının arttığının doğal olduğunu söyleyerek geçmişte Filistin'e gönderilen malların İsrail üzerinden kaydedildiğini belirtiyor. İsrail'in işgal ve soykırımının devam etmesi üzerine, Filistin tarafından satın alınan mallar artık doğrudan Filistin'e ihracat olarak kayda geçiyor.
Öte yandan kayıtlarda, Türkiye'nin Filistin'e olan ihracatı yüksek rakamlara ulaştığı belirtiliyor.
GEMİ ACENTELERİ MERKEZİ O ÜLKEYLE TİCARET YAPILDIĞI ANLAMINA MI GELİR?
Türkiye limanlarına yanaşan gemilerin, konşimento bilgileriyle malın bulunduğu yeri ve varış yerini belirtmek zorunda. İsrail'e doğrudan yük taşımacılığı yapan gemilerin girişine izin verilmiyor. Ancak bu belgeler, yüklenen uzunluklarda düzenlendiği için Türk makamları yalnızca resmi belgelere güvenebiliyor.
GEMİ ACENTELERİNİN FAALİYETLERİ KISITLANABİLİR Mİ?
Gemi acentelerine yönelik kısıtlamaların uluslararası ticarette Türkiye'nin dezavantajının azaltılabileceğini ve sadece Türkiye ekonomisine zarar verebileceği belirtiyor.
"İSRAİL'E YÜK TAŞIYAN GEMİLERİN BİLEREK TÜRK LİMANLARINA YANAŞMASINA İZİN VERİLİYOR" İDDİASI
Türkiye'nin limanlarına yanaşma izni isteyen bütün gemilerin bu izni talep ederken konşimentolarını (taşınan malın nevi, alıcı ülke, alıcı firma bilgilerini içeren kıymetli evrak) ibraz etmek zorunda olduğu ifade ediliyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından incelenen söz konusu konşimentoların, Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizması dahilinde olmayan hiçbir geminin ülkeye yanaşması müsaade edilmiyor.
Ancak konşimentolar Türk Resmi Makamları tarafından değil malın yüklendiği ülke tarafından hazırlanıyor. Dolayısıyla resmi olan evraklara itimat ediliyor.
Aksi takdirde Türkiye'deki limanlara yanaşan ancak mal indirmeyen bütün gemilerin yükleri, araştırma kapsamına giriyor.