İş Bankası'ndan yeşil dönüşüme destek

İş Bankası benimsediği “Sürdürülebilir Bankacılık” ilkeleri gereğince iklim değişikliklerine ve ekolojik dengeye sanayi ve ticaretin olası etkilerini finansal açıdan en aza indirgemek için çalışmalarını sürdürüyor. Güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda finansal destek sağlayan banka, yeşil finansmana yönelik sunduğu birçok çözümle müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılarken bu alandaki yatırımları uygun fiyat ve koşullarla finanse ediyor.

Yeşil dönüşüme destek vermenin önemine değinen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem "Su, enerji ve hammadde tasarrufunun sağlanması, karbon emisyonunun azaltılması, karada ve denizde doğal çevrenin korunması amacıyla çevreci finansman enstrümanlarımızı artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor, daha sağlıklı bir gelecek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gelecek nesillere karşı önemli bir sorumluluk taşıdığımızın bilinciyle, çevresel sürdürülebilirliğe ilişkin alınması gereken aksiyonlara odaklanıp, müşterilerimize çevreci kredi ürünlerimizle uygun koşullarda finansman olanağı sağlıyoruz." dedi.

Yeşil finansman seçenekleri iş Bankası'nda.

İş Bankası, sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlamak ve çevreye ilişkin uzun vadeli stratejiler oluşturmak amacıyla atık su arıtma tesisi kurmak veya mevcut tesisini iyileştirmek isteyen işletmelere Denizleri Koruyalım Kredisi ile finansman desteği sunuyor. Denizlerdeki su kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması ile su kaynaklarının kalitesinin korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması amacıyla sunulan Denizleri Koruyalım Kredisi'nde uygun koşullarla, geri ödemesiz dönemli kredi imkanı sağlanıyor. Bununla beraber, İş Bankası reel sektörün finansman ihtiyaçlarına cevap vererek enerji verimliliği yatırımlarının yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. Su verimliliği, ham madde verimliliği ve atık yönetimi gibi başlıkları da içine alan daha geniş bir tanımlama ile "kaynak verimliliği" yatırımlarının finansmanı için oluşturulan "Enerji Verimliliği Kredisi" ürünü özelinde de KOBİ'lere avantaj sağlanıyor. İş Bankası öz tüketim amaçlı çatı, cephe ve arazi tipi lisanssız Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı yapacak gerçek kişi tacir ve tüzel kişi tacir müşterilerine sunduğu İş'te Güneş Kredisi ile kendi elektriğini üretmek isteyen işletmelerin de yanında. Kurulu gücü 5MW (megawatt) ve altındaki güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi gerçekleştirecek firmalara ise Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi ile finansman desteği sunarak sektörel rekabette öne çıkmalarına olanak sağlıyor. Çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımını odağına alan İş Bankası 'yeşil bina'lardan iş yeri alımlarını da finanse ediyor. Çevreci İşyeri Kredisi ürünü ile A ve B sınıfı enerji kimlik belgesi, LEED (gold ve üstü kategori) veya BREEAM (çok iyi ve üstü kategori) sertifikalarına sahip çevreci binalardan işyeri alan KOBİ'lere avantajlı koşullar sağlanıyor. Çevreci Taşıt Kredisi kapsamında ise uygun koşullarla karbon emisyonu daha düşük olan elektrikli ve hibrit araçların finansmanına destek veriliyor.

İş Bankası finansal destek sağladığı yatırım projelerinden kaynaklanan potansiyel çevresel ve sosyal etkileri ulusal ve uluslararası kanun, yönetmelik ve iyi uygulamalar çerçevesinde değerlendiriyor. Diğer yandan da yatırım bedeli belirli bir büyüklüğün üzerindeki yeni yatırım projelerini Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Modeli'ne tabi tutarak toplumsal faydayı gözeten projelere finansman sağlıyor.