Irmakyanı Köyü sular altında! Yusufeli'de evlere son bakış

Yusufeli Barajı'nda, su yüksekliği 46 metreye yükselirken, Irmakyanı Köyü kısmen su altında kaldı. Asırlık asma köprünün sulara gömüldüğü köye gidenler, evlerine son kez baktı.

DHA

Artvin'de Çoruh Nehri üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajının inşası tamamlandı. Dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile hidroelektrik santrali (HES) inşasının ardından su tutulmaya başlandı. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj; 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek. Baraj, 2,5 milyon nüfuslu Antalya gibi bir kentin enerji ihtiyacının yanında yerli ve milli otomobil Togg'un 750 bin adedinin ihtiyacı olan elektriği üretebilecek.

KÖY HALKI HÜZÜNLÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 22 Kasım'da düzenlenen törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda yaklaşık 20 milyon metreküp su depolandı. Yusufeli Barajı'nda 46 metreye ulaşan su seviyesi ile eski Yusufeli-Erzurum karayolu bitişiğindeki Irmakyanı Köyü kısmen su altında kaldı. Tek ulaşımın sağlandığı asırlık asma köprünün de sulara gömüldüğü köye gidenler, evlerine uzaktan son kez bakıyor. Köyden taşınanlardan Zeki Küçükalkan, "Doğma büyüme burada yaşadık. Bir bakımdan üzgünüz, arazimiz, anılarımız, ata-dede topraklarımız su altına gitti. Bir bakımdan da devletimizin kalkınması için bu barajın yapılması gerekiyordu; yapıldı. Hem mutlu hem de hüzünlüyüz" dedi.

ÖNCE

SONRA

ANILARIMIZ TARİH OLACAK

Ömer Küçükalkan ise "Yarım asrı aşkın bu köyde yaşadım. Anılarımız tarih olacak. Köyümüzü son kez görüyoruz" diye konuştu. Hüseyin Halkyürek de "Barajın olması sevindirici, enerji atılımlar gurur verici. Tek üzüntümüz, yaşanmışların geride kalacak olması" ifadelerini kullandı.