Irkçılık akıllarını böyle aldı

“Suriyeli lokantacı Türklere iş vermiyor” diye paylaşılan videodaki ‘Suriyeli' Türk çıktı. Millet, ‘çakma mülteci'yi paylaşıp ırkçı nefret yayanların aklını sorgulamaya başladı.

AKŞAM

HABER MERKEZİ

Sosyal medyada "Suriyeli lokantacı Türklere iş vermiyor" diye paylaşılan videodaki 'Suriyeli', Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Türk vatandaşı tiyatrocu çıktı.

Tiyatrocu Demirtaş, bilişim polisi tarafından yakalanırken 'Tarafsız, dürüst' muhalefet medyası ile siyaset ve magazin 'ünlüleri' videoyu ırkçı paylaşımlarla alıntıladı.

Sosyal medyada önceki gün dolaşıma alınan "Suriyeli lokantacı Türklere iş vermiyor" paylaşımının yalan olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Suriyeli kılığındaki kişinin bir Türk ve Bursa'nın Karacabey ilçesinde Halk Eğitim Merkezi eğitmeni tiyatrocu O. A.D. (Ozan Arif Demirtaş) olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada "Türkiye'ye sığınan bir Suriyeli: Türkler gelip lokantamda çalışmak için iş istiyor. Ben de onlara diyorum ki, 'Ben yabancı çalıştırmıyorum' iddiasıyla paylaşılan görüntülerdeki şahıs, O.A.D. isimli tiyatro oyuncusu bir Türk vatandaşıdır" ifadelerine yer verildi. Bunun üzerine ırkçılık yapan paylaşımı dolaşıma alan tiyatrocu Demirtaş hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca gözaltı kararı verildi.

POLİS AFFETMEDİ

Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Şubesi ekipleri de Demirtaş'ı gözaltına alındı. Demirtaş'ın videosunu 'tarafsız, dürüst' muhalefet medyası haber yapıp yayılmasını sağladı. Haberlerde "İş savaş bahanesiyle Türkiye'ye sığınan bir Suriyeli anlatıyor... Sosyal medyada milyonlarca kez izlenen video Türklerin yakında düşeceği konumu anlatıyor" ifadeleri kullanıldı. Irkçı videoyu, siyaset ve magazin 'ünlüleri' de ırkçı paylaşımlarla alıntıladı.

BÖYLE HAKARET ETTİLER

Göçmen düşmanlığı ile bilinen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da videoyu Suriyelilere hakaret ederek paylaştı. Özcan şu ifadeleri kullandı: "Ulan zibidi Suriyeli, bir de utanmadan dalga geçiyor. Senin gibi yaratıkları, ülkemize davet edenlere yazıklar olsun. İşte tam da bunlar yaşanmasın diye, Bolu'da hiçbir sığınmacıya işyeri ruhsatı vermedim. Bu işyeri derhal tespit edilip, ilgili belediye tarafından mühürlenmelidir."