İran'ın yeni lideri Türk kökenli Pezeşkiyan

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Mesut Pezeşkiyan kazandı. Seçim kampanyasında sürekli “Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum” diyen Pezeşkiyan, 2005'ten sonra ülkede seçilen ilk reformist aday oldu.

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ülke seçimlere gitti. 28 Haziran'da 6 adaydan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince seçimi önde tamamlayan reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, ikinci tura kaldı. Önceki gün yapılan ikinci tur seçimleri için 59 bin merkezde sandık kuruldu; toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldı.

TEK REFORMİST ADAYDI

Seçim kampanyasında "Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum" sloganını kullanan Pezeşkiyan, oyların yüzde 53.7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. Celili'nin oy oranı ise yüzde 44.4'te kaldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 49.8 olarak açıklandı. Pezeşkiyan, sonuçlar belli olduktan sonra İran halkına seslenerek, "Önünüzdeki zorlu yol, sizin desteğiniz, dayanışmanız ve güveniniz olmadan aşılmaz" dedi. İran Anayasayı Koruma Konseyi, 80 aday adayından yalnızca 6 kişiye izni vermiş; aralarındaki tek reformist isim ise Pezeşkiyan'dı.

EŞİNİ VE OĞLUNU KAZADA KAYBETTİ

Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı olan Pezeşki- yan, 1994'te eşi Fatma Mecidi ve bir oğlunu trafik kazasında kaybetti; geriye kalan iki oğlunu ve bir kızını tek başına büyüttü; bir daha evlenmedi.

NÜKLEER MÜZAKERELERİ YENİDEN BAŞLATACAK

Pezeşkiyan, 2005'ten sonra İran'da cumhurbaşkanı seçilen ilk reformist isim oldu. Batı ile ilişkileri iyileştirmeye ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırmaya çalışacağına söz veren Pezeşkiyan, internet yasaklarını da büyük oranda kaldıracağını söylemişti. Ekonomik reformu, sosyal liberalleşmeyi, Rusya ve Çin'e aşırı güvenmekten kaçınmayı ve siyasi çoğulculuğu savunan Pezeşkiyan, İran ahlak polisinin eylemleri için de 'ahlaksız' yorumunu yapıştı.