İnstagram'da alışveriş tuzağı! İtiraz edeni engelliyorlar

Instagram'da yüksek takipçi sayısına güvenip ürün satın alan vatandaşların şikayetleri arttı. IBAN üzerinden faturasız satılan ürünler ya defolu geliyor ya da tüketiciye hiç yollanmıyor.

HABER MERKEZİ

Instagram'daki alışveriş tuzağındaki mağdur sayısı giderek artıyor. Yüksek takipçili hesaplar, sahte fotoğraf ve taklit ürünlerle müşteri topluyor. Mesajla verilen siparişlerde satıcı genelde 'kapıda ödeme' kabul etmiyor ve müşterilere IBAN yolluyor. Ancak adresine gelen ürünler çoğunlukla defolu ya da farklı bir ürün oluyor. Duruma itiraz eden müşteriler gerçekle yüzleşiyor. Hesap yöneticileri değişim ya da iadenin olmadığını söylüyor, ısrar eden müşteri Instagram'da 'engelleniyor.'

Buna son örnek 'çok takipçili' gözüken ancak paylaşımları 50 ila 100 etkileşim alan 'Babyrzgr' adlı Instagram hesabından alışveriş yapan bir vatandaşın başına geldi. Çocuğu için 3 eşofman takımı satın alan müşteri gelen ürünlerin defolu olduğu görünce satıcıya mesajla ulaştı. Satıcı iadeyi kabul etmedi ve Instagram sayfasından müşteriyi engelledi. Müşteri satıcıya ulaşamayınca eşinin hesabından bağlantı kurdu, o da engellendi. Karşısında muhatap olarak sadece Insatgram sayfası olan müşterinin eli kolu bağlandı.

HAYALİ ÜRÜN SATIŞI

Bir başka vatandaşın ise 'ithalkalitevip' adlı sayfadan giysi almak için IBAN'a para gönderdi. Ancak ürün bir türlü gelmeyince sayfanın yetkilisine ulaştı. Belli bir süre oyalananınca oda Instagram sayfasından engellendi.

'SATIŞLAR YASA DIŞI'

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu İnstagram'da satış yapan çoğu sayfanın yasa dışı olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Satıcının kanunda istenen ticaret unvanı, açık adres, gibi bilgileri belirtilmesi gerek. İnstagram'da bu kurallara uymayan çok sayıda hesap var. Bu tür sayfalardan alışveriş şansa kalmış. Vatandaşlar Tüketici Hakim Heyetine başvursa da satıcının bilgileri olmadığından işleme alınmıyor."

SAHTE TAKİPÇİ OYUNU

Dijital İletişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık da, "Bu tür sayfalar takipçi sayısıyla insanların güvenini kazanma yöntemini kullanıyorlar. Sahte takipçi satın alarak ya da yüksek takipçisi olan hesapları devralarak vatandaşı kandırıyorlar. Tüketiciler bu tuzağa düşmesin. Gerekli bilgileri olmayan hesaplardan kesinlikle alışveriş yapılmamalı" dedi.