Türk gastronomisi ile ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunan İlter Avşar, Ardahan mutfağının çok özel lezzetleri bünyesinde barındırdığını, bu nedenle Türk mutfağında özel bir yere sahip olduğunu belirtti: "Coğrafya insanların yaşam tarzını doğrudan etkiliyor. Bunun yanı sıra kültürlere de etkisi olduğu bilinmekte. Ardahan mutfağını oluşturan unsurlardan bir tanesi coğrafyadır. İçerisinde bulunan coğrafya hangi yiyeceklere sahipse mutfak kültürünün temelini de bu yiyecekler oluşturur. Bu nedenle Ardahan mutfağını incelerken coğrafyanın sunmuş olduğu yiyeceklere de bir bakmak gerekir. Ardahan yöresi yemeklerinde dikkat çeken iki husus bulunuyor. Bunlardan ilki doğada yetişen organik ürünler, diğeri ise doğada kendiliğinden oluşan şifalı bitkiler. Ardahan lezzetlerinde doğada yetişen organik ürünlerin çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün."
Ardahan mutfağını oluşturan unsurlardan en önemlisinin coğrafya olduğunun altını çizen İlter Avşar, konuyla ilgili değerlendirmelerinde şu sözlere yer verdi: "Ardahan mutfağında daha önce de söylediğimiz gibi coğrafyanın önemli bir etkisi var. Coğrafyanın sunmuş olduğu yiyecekler, Ardahan mutfağındaki lezzetlerin temelini oluşturuyor. Ayrıca Ardahan çevresinde şifalı otların yaygınlıkla bulunması, hazırlanan yemeklerin çok sağlıklı olmasını da sağlıyor. Ardahan mutfağında tereyağı çok fazla kullanılıyor. Bu bölgenin yemeklerini ayrıcı kılan hususlardan bir tanesi, tereyağı kullanımıdır. Bu durum, yemeklerin doğal ve besleyici özelliklere sahip olmasını doğrudan etkiliyor."
Ardahan mutfağında genel olarak hamur işleri, çorba ve lezzetli ekmekler bulunduğunun altını çizen İlter Avşar, konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: "Kesme aşı, yarpuz çorbası, ısırgan çorbası gibi çok özel ve lezzetli çorbalar Ardahan mutfağında kendisine yer buluyor. Bunun yanı sıra kete, katmer, mafiş olmak üzere Türkiye'nin pek çok bölgesinde bilinen hamur işleri de yer alıyor. Her bir lezzet, Ardahan mutfağının zenginliğini ortaya çıkarıyor."