İlk yardım eğitimine yoğun ilgi! Hayat kurtarmaya gönüllü oldular

6 Şubat depremlerinin ardından vatandaşlar, ilk yardım eğitimi almak sağlık müdürlüklerine koştu. Eğitmenler, katılımcılara temel yaşam desteği, yaralanmalar ve acil durumlarda yapılması gerekenleri anlatıyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay'ı yerle bir eden depremin ardından ilk yardımın önemi bir kez daha öne çıktı. Vatandaşlar ilk yardım eğitimi almak için bulundukları illerin sağlık müdürlüklerine dilekçe yağdırdı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı da vatandaşlara sertifikalı ilk yardım eğitimi vererek vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

SERTİFİKALI EĞİTİM VERİLYOR

AKŞAM'a kapılarını açan başkanlıkta, gönüllü vatandaşlara ilk yardım eğitmenleri tarafından sertifikalı temel ilkyardım eğitimi veriyor. İlgi uyandıran eğitimler, temel yaşam desteği (CPR), kanamalar, yaralanmalar, yaralanmalar, yanık yönetimi, kırık ve çıkıklar, zehirlenmeler, göğüs ağrısı ve kalp krizi, suda boğulmalar, bilinç bozuklukları gibi acil durumlarla nasıl başa çıkılacağı gibi konuları içeriyor. İşte katılımcıların görüşleri:

'HER AN İHTİYAÇ DUYABİLİRİZ'

Aşçı Erhan Başol: "Özel bir eğitim kurumunda aşçı olarak çalışıyorum. İlk yardım eğitimi bize hayatın her alanında lazım olabilir. Aldığım bu eğitim sadece mesleğim de değil özel hayatımda da gittiğim her yerde kullanabileceğim bilgilerden oluşuyor. Çevremdeki insanlara faydalı olabileceğimi bilmek güzel bir duygu."

Türkçe Öğretmeni Celal Aydın: "Öğrencilerimizin yemek yemesinden, düşmesine kadar pek çok sorun çıkabiliyor. Bu tür durumlarda anlık müdahale hayati önem taşıyor. Neyi ne zaman yapacağımızı bilmek çok önemli. Son dönemde öğretmen arkadaşlarımızın Heimlich Manevrası yaparak öğrenciye müdahale edip olumlu sonuçlar aldıklarını gördük. Eğitimler velilere de güven veriyor."

'DEDEM E YARDIM EDEBİLİRDİM'

Üniversite Öğrencisi Özlem Babatutmaz: "Depremden sonra bu konulara olan ilgim arttı. Dedem koma geçiriyormuş ve biz bunun hiç farkına varmadık. Ne yapabileceğimizi bilemedik ve 112'yi aradık. Ekipler gelip dedemin genel kontrollerini yapıp koma pozisyonu verdi. Eğitimim olsaydı dedeme o pozisyonu verebilirdim."

Üniversite Öğrencisi Devran Çiçek: "Geçtiğimiz günlerde yerde yatan bir kişiye denk geldim. Bilinci kapalıydı, koma pozisyona alarak 112'nin gelmesini bekledim."

MÜRACAAT DİLEKÇEYLE

İstanbul Acil Sağlık Hizmetleri İlk Yardım Birim Uzmanı Elif Arslan: "Vatandaşlarımız bize dilekçe ile müracaat edebiliyor. 16 saatlik temel ilk yardım eğitimini teorik ve uygulamalı olarak veriyoruz. Kişiler yazılı sınava tabi tutuluyor. Başarılı olanlar uygulama sınavına alınıyor, burada da başarılı olan katılımcılarımız ilkyardımcı belgelerini almaya hak kazanıyor."