Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Karain Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran ve ekibi, mağara girişindeki kazılarını büyük titizlikle sürdürüyor. 400 metre yükseklikteki mağaranın E ve B gözü olarak adlandırılan boşluklarında ise kazılar sona erdi.
Boyutu el kadar
Kazı ekibi, E gözünün Orta Paleolitik dönem katmanlarında bu yıl sürdürülen çalışmaların son gününde, bir sürprizle karşılaştı. Kazılar sırasında boyutu bir insan eli kadar olan, iki tarafı keskin ve sivri uçlu, günümüzden 350 bin yıl önceye ait el baltası bulundu. Buluntuyu inceleyen Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, “Burada el baltası bulmamız buranın bir yaşam alanı olduğu yönündeki görüşlerimizi güçlendiriyor. Burada alet yapmışlar, ateş yakmışlar, etleri kemiklerden ayırma işlemlerini gerçekleştirmişler” dedi.
500 BiN YILLIK YERLEŞİM YERİ
Antalya kent merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Katran Dağı’ndaki Karain Mağarası, Anadolu’da en eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor. 400 metre rakımlı tepedeki mağaranın, Neandertal insanların yaşadığı paleolitik çağdan Roma dönemine kadar sürekli iskan olarak kullanıldığı biliniyor.