İlk 5 ayda yabancı turist sayısı % 30 arttı

Türkiye’ye gelen turist sayısı ocak-mayıs döneminde yüzde 30.8 artışla 11.4 milyon kişiye yükseldi. Öte yandan sağlıkta da atak büyüyor. Sağlık turizminde 2023 hedefi 2 milyon yabancı hasta ve 20 milyar $ gelir.

Doruk Çakar

Bu yıl turizmde yeniden destan yazmaya hazırlanan Türkiye’ye turist akını tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı mayıs ayında, bir önceki yılın aynı dönemin göre, yüzde 27 oranında artışla 3.68 milyon kişiye yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı bu yılın ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.81 oranında artış göstererek, 11.46 milyon kişiye yükseldi. 

RUSYA YİNE İLK SIRADA 

Yılın ilk beş ayda Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise 1 milyon 388 bin kişiyle Rusya ilk sırada. Rusya’yı 1 milyon 108 bin kişiyle Almanya, 980 bin kişiyle İran ve 854 bin kişiyle Gürcistan izledi. Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların, 137 bini deniz yoluyla, 3 milyon 834 bini havayoluyla, 921 bini karayoluyla ve 3 bini ise tren yoluyla giriş yaptı. 

ŞİFA BULMAYA GELİYORLAR

Diğer taraftan deniz-güneş turizminin yanında sağlık turizmi atağı da meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin turizmde çeşitlilik hedefiyle sağlık alanında da hızlı büyüme sürüyor.

SAĞLIK TURİZMİ 5 KAT BÜYÜDÜ 

Sektör verileri Türkiye’nin sağlık turizminde son 7 yılda tam 5 kat büyüdüğünü ortaya koydu. Bu kapsamda 2008 yılında Türkiye’yi 74 bin 93 yabancı hasta ziyaret ederken, söz konusu rakam 2015 yılında 392 bin 950’ye ulaştı. 2016 yılında toplam 746 bin sağlık turisti Türkiye’yi tercih etti ve 5.8 milyar dolar gelir bıraktı. Söz konusu rakamın yüzde 90’ını medikal turizm, diğerlerini de estetik turizm oluşturdu. Sektörün büyüme hızı da yüzde 20 olarak belirlendi.

2023 HEDEFİ 20 MİLYAR $ GELİR

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği’nin verilerine göre, yıl içinde toplam 750 bini aşkın yabancı hasta bekleniyor. Sektörün 2023 yılı hedefi ise toplam 2 milyon yabancı hasta ve 20 milyar dolarlık gelir. Her yıl daha çok sayıda sağlık kuruluşunun akredite edilmesi ve devlet teşvikleriyle hedefe adım adım yaklaşılıyor. 

RUSLAR AĞIR TEDAVİ, ARAPLAR SAÇ EKİMİ

TÜRKİYE’DEKİ gerek kamu gerekse özel sağlık kuruluşları tarafından sunulan sağlık hizmetleri, sadece standart tedavileri değil karaciğer ve ilik nakli gibi ileri alanlarda da tedavi şansı sunarak yabancı hastaların tercihleri arasında yer alıyor. Verilere göre yabancı hastalardan Ruslar daha çok kanser tedavisi, Ortadoğu ülkeleri vatandaşları ise estetik ve saç ekimi için Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye sadece medikal sağlık turizmiyle değil termal turizm açısından da öncelikli rolünü koruyor.