İlim heyeti anayasa çalışmasını bitirdi

AK Parti'li Bülent Turan, “AK Parti'nin anayasa taslağını hazırlayan ilim heyetinin çalışması tamamlandı” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti'nin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağı yeni ve sivil anayasa çalışması ile ilgili açıklama yaptı.

SİVİL BİR ANAYASA

Turan, AK Parti'nin yeni anayasa çalışmasını bir ilim heyetinin yürüttüğünü belirterek "Cumhurbaşkanımıza da bu anayasa çalışmasının bittiği bilgisini verdiler. Hem MHP'nin hem AK Parti'nin kendi önerdiği anayasaları olacak. Biz o anayasaların bir Cumhur İttifakı ruhuna bürünmesini istiyoruz. O zaman Cumhur İttifakı'nın anayasası haline gelecek" dedi.

Turan, "Türkiye'de şu 40 yıl içinde tam 19 defa değişen, darbe ruhunu bütün maddeleriyle yansıtan bir anayasada değil de, çok daha sivil, demokratik, toplumun birçok katmanının destek verdiği, içerisinde kendisini bulduğu bir sivil anayasa ile yürütelim yeni dönemi. Biz istiyoruz ki sadece kanunlar, tüzükler vs. değil, Türkiye'nin bakıldığında ülke yönetiminde darbenin yansıması anayasa değil de, herkesin 'evet' diyebileceği, büyük çoğunluğun 'evet' diyebileceği bir sivil anayasayı hayata geçirelim" diye konuştu.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ OLMAZ

Muhalefet partilerinin yeni anayasa yapımı konusuna yaklaşımlarını değerlendiren Turan, şöyle devam etti: "Dünyanın hiçbir demokrasisinde halkın, milletin aldığı bir yetkiyi, kazandığı bir yetkiyi geri vermişliği yok. Türkiye'de 'parlamenter rejim mi', 'cumhurbaşkanlığı sistemi mi' tartışması çok uzun süre yapıldı. Bu uzun tartışmanın sonucunda herkes konuya ilişkin kanaatini ortaya koydu. Partiler değişse de yüzyıllar geçse de bundan geri dönüş olmaz artık."