İletişim Başkanı Prof. Altun, Açık Görüş'e konuştu: Türkiye ile dost olmanın değerini anlıyorlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, dış politikadaki değişimi ve Türkiye'nin yeni küresel konumunu AÇIK GÖRÜŞ'e anlattı. İletişim Başkanı Altun, Türkiye'nin hem çatışma ve krizleri barışçıl yollarla çözmeye çalışan hem de küresel sistemdeki adaletsizlik ve sorunlara cevap arayan ‘istikrar sağlayıcı güç' olduğunu vurguladı.

Halime Kökce / Hale Kaplan

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, dış politikadaki değişimi ve Türkiye'nin yeni küresel konumunu Star Yazarı Halime Kökçe ile Açık Görüş Editörü Hale Kaplan'a anlattı:

İSTİKRARLAŞTIRICI GÜÇ: "Dünyayı istikrara kavuşturması ümidiyle kurulan uluslararası kurumların ne kadar başarılı olduğu tartışılır hale geldi. Krizlerde uluslararası kuruluşlardan daha aktif ve etkin rol bekleyen ülkemiz, bunun olmadığı alanlarda da inisiyatif almaktan geri durmamıştır. İşte bu noktada ülkemiz "istikrarlaştırıcı bir güç" olarak öne çıkmıştır. Türkiye, BM'nin, NATO'nun etkin olmadığı, kararlarının dikkate alınmadığı ortamlarda krizlerin sulhla çözümü, insani yaklaşımla meselelerin halledilmesi için uluslararası siyasete istikrar sağlayıcı olarak katkıda bulunmuştur. Bizim pozisyonumuz mevcut adaletsizlik ve eşitliksizlerle mücadele içeriyor."

OYUN KURAN ÜLKE: "Türkiye, son 20 yılda en büyük değişimlerden birini dış politikasında yaşadı. Artık egemen güçlerin kurduğu oyunda rol alan değil, oyun kuran bir ülke Türkiye. Bölgesinde savaşa, acılara ve gözyaşına neden olan oyunları bozan; insanı, insani değerleri önceleyen; barışı merkezli bir dış politika izleyen bir Türkiye var. Küresel anlamda da barışın ve adaletin güvencesi olduğumuzu elimizi uzattığımız her coğrafyada hissettiriyoruz."

TÜRKİYE'SİZ ÇÖZÜM YOK: "Bölgesel ve küresel hiçbir meselenin Türkiye dahil olmadan çözülemeyeceğinin idrak edilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin dostluğunun sağlayacağı avantajların aslında herkes farkında. Birtakım anlaşmazlık yaşadığımız ülkelerin, Türkiye'nin hep açık tuttuğu diyalog kapısına yönelmeleri; sorunları çözüme kavuşturma, işbirliğini artırma yarışına girmeleri bu yüzden."

DÖNÜŞÜMÜN MİMARI: "Türkiye, bugün artık bölgesel sorunların ötesinde küresel problemlere dair kanaatini dile getirebilen, aksiyon alabilen ve fiiliyata dökebilen aktif bir diplomasi yürütüyor. Bu dönüşümün mimarı da hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sayın Cumhurbaşkanımız lider diplomasisinin imkanlarını sonuna kadar kullanabilen ender liderlerden biri. Bu anlayış ülkemizin diplomasisi için de büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor."

KAMU DİPLOMASİSİ: "Kamu diplomasisi alanında Cumhuriyet tarihinin en yoğun dönemini yaşıyoruz. Bu dönemdeki çalışmalarımızı da kamu diplomasisi alanında Türkiye'nin ilk politika belgesi niteliğindeki Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırlayarak adeta ete kemiğe büründürdük. Etkin bir kamu diplomasisini her alanda aktif bir şekilde icra ediyoruz."

ALTUN'UN YENİ KİTABI

Fahrettin Altun, 'Türkiye as a Stabilizing Power in an Age of Turmoil (Küresel Kaos Çağında İstikrar Sağlayıcı Bir Güç: Türkiye)' isimli kitabında, mevcut uluslararası sistem içerisindeki açmazları ve Türkiye'nin bu tablodaki yerini irdeliyor. Çatışma ve krizleri barışçıl yollarla çözmeye çalışan, bununla birlikte sistemde var olan adaletsizlik ve sorunlara da cevap bulma çabasında olan kilit ülke Türkiye'yi anlatıyor.

Star Yazarı Halime Kökce / Açık Görüş Editörü Hale Kaplan