İletişim Başkanı Fahrettin Altun kaleme aldı: Yapay zekayla yalanı engelleriz

Kazakistan'ın eski Başbakanı Masimov'un “Yapay Zeka” kitabına önsöz yazan İletişim Başkanı Altun, “İletişim savaşları ekseninde dezenformasyon ve manipülasyonla mücadelede yapay zeka yararlı şekilde kullanılabilir” dedi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kazakistan eski Başbakanı Dr. Kerim Masimov'un Rusça ve İngilizcenin ardından Türkçe olarak yayımlanan "Dünyanın Bir Sonraki Hakimi: Yapay Zeka" isimli kitabının takdim yazısını kaleme aldı. Altun, iletişim savaşları ekseninde dezenformasyon ve manipülasyonla mücadelede yapay zekanın yararlı şekilde kullanılabileceğini ifade etti.

DERİN ANALİZ YETENEĞİ

Altun, şunları kaydetti: "Yapay zeka ve algoritmalar yoluyla insanların dijital alandaki varlıkları, dijital kimlikleri, yeni teknolojileri kullanım alışkanlıkları ile sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve sıklıkları üzerinden makine öğrenmesi ve derin analizler yapılabilmektedir. Bu öngörüler de politika, askeriye, sanayi ürünleri, mikro hedefleme, pazarlama, reklam uygulamaları ve daha birçok alanda kullanıcıların tercihlerini şekillendirmek amacıyla kullanılmaktadır."

ŞEFFAFLIK SAĞLANMALI

Yapay zeka sistemlerinde güven ve toplumsal sorumluluğun iki hayati prensip olduğunun altını çizen Altun, "Yapay zeka sistemlerinde kullanıcıların mahremiyetine azami hassasiyet gösterilmeli, insanı merkeze alan bir gelişim süreci izlenmeli, tarafsızlık, hesap verebilirlik ve şeffaflık değerlerinden asla taviz verilmemeli" ifadesini kullandı.

DİJİTAL PLATFORMLAR ÖNLEM ALSIN

Altun şunları kaydetti: "Uluslararası düzeyde bir güvenlik tehdidine dönüşen dezenformasyon kampanyalarına karşı dijital platformlar önlem almalı. Yapay zeka yardımıyla özellikle sosyal ağlarda daha önce kullanılan görsellerin aynısı, farklı konularda kamuoylarını yanıltma amacıyla kullanıldığında, bilgilendirme ve eşleştirme yapılarak görsel ve metin uyumuna da dikkat edilerek bu içeriklerin yayınlanmasının ve paylaşılmasının önüne geçilmeli. Bu şekilde dezenformasyon tehlikesini en aza indirmek mümkün olabilir."