İlanla militan arıyor

İngiliz haber ajansı Reuters'in Türkiye şefi için verdiği iş ilanı, gazeteciden çok ‘Erdoğan ve Türkiye karşıtı militan aradığı'nı gösterdi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye şefliği için ilan verdi. Ancak haber ajansının ilanında en önemli özellik olarak 'Erdoğan ve Türkiye karşıtlığı'nın arandığı vurgulandı. İletişim Başkanı Altun tepki gösterirken, TRT World de verdiği yanıtla Reuters'le dalga geçti.

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye şefliği için kariyer platformu Linkedin'den verdiği ilanda, Başkan Erdoğan'a yönelik skandal ifadelere yer verdi.

İlanda, "Erdoğan'ın Türkiye'yi modern ve laik geleneklerden uzaklaştırdığı, TL'nin ağır darbe aldığı bir kavşakta güçlü yazım becerilerine sahip bir editör arandığı", Türkiye'nin Güney Kafkasya'dan Kuzey Afrika'ya kadar uzanan bölgede iddialı bir askeri varlığa dönüştüğü belirtildi. Ajansın kendi belirlediği güven ilkelerine taban tabana zıt ilanda şöyle denildi:

TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ

"Tayyip Erdoğan, yirmi yıllık iktidarında Türkiye'yi modern laik geleneklerden uzaklaştırarak Güney Kafkasya'dan Kuzey Afrika'ya uzanan bölgelerde iddialı bir diplomatik ve askeri varlığa dönüştürdü. Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda yeniden seçilme hedefini tehdit eden yüksek enflasyon ve TL'nin sert darbeler aldığı kritik bir kavşakta, derinlemesine kurumsal hikayeler sunabilecek güçlü yazma ve raporlama becerilerine sahip birine ihtiyacımız var."

PKK'YA 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DİYEMEDİ

Reuters haber ajansı, 6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklal Caddesi saldırısı sonrası terör örgütü PKK'nın internet sitesinde yayınlandığı öne sürülen bir açıklamaya yer vermiş ve 'Kürt militan grup' ifadesini kullandığı örgütün saldırıda dahli olmadığı yolundaki iddiasını aktarmıştı. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da ajansa tepki göstererek "5 bin 724 sivili öldüren PKK/PYD'ye ne zaman 'terör örgütü' diyeceksiniz? Kurbanlar mavi gözlü, sarı saçlı olunca mı? Bu katil sürüsü şimdiye kadar sivillere yönelik hangi saldırıyı üstlendi" demişti.

REUTERS SESSİZ

Dünya Basın Yayın İlkelerine aykırı iş ilanıyla gündeme gelen İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, AKŞAM'ın telefon ve email yoluyla ulaşmaya çalıştığı soruları yanıtsız bıraktı. Öncelikli olarak Reuters'ın basın ilişkilerinden sorumlu departmanına, "Açmış olduğunuz iş ilanındaki asıl amaç ve gerekçesi neydi" soruları yöneltildi. İlk olarak Reuters'ın ilgili departmanında Türkiye'den sorumlu ismi Kayley Rogers'a email atıldı ancak resmi emailine ulaşılamadı. Basın işlerinden sorumlu departmanın başındaki isim olan Jamie Austin'e benzer sorular yöneltildi ondan da yanıt alınamadı. Reuters'ın eski İstanbul Büro Şefi ve Ortadoğu Yazarı Dominic Evans'a telefonla ulaşıldı ancak Evans'ta soruları yanıtsız bıraktı. Basın ilişkilerinden sorumlu büroda çalışan Asya'dan ve diğer bölgelerden sorumlu iki isim olan Heather Carpenter ve JJ Minder'e ulaşılmaya çalışıldı ancak iki isimden gelen emaillerde, Heater'in tatilde olduğu, JJ Minder'in ise ofis dışında olduğu bilgisine yer verildi. Türkiye şefi Jonathan Spicer da, Twitter'dan yöneltilen soruya yanıt vermedi.

ALTUN: PROPAGANDA BROŞÜRÜ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngiliz haber ajansı Reuters'in Türkiye ofisi için verdiği siyasi içerikli iş ilanına tepki göstererek "Reuters gerçeklerden uzaklaşmış görünüyor" dedi. Altun mesajında, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde Türkiye'de ne olduğuna dair taraflı bir bakış açısı benimsemiş görünüyor. Reuters'in ilanındaki ifadeler sadece bir propaganda broşüründe kulağa mantıklı gelebilirdi. Ama buna asla gazetecilik denmez. Bir medya kuruluşu, ne olup bittiğine dair önyargılarını haberin ana hattı olarak kullanmadan önce, sahadaki gazetecilerine gerçekleri sormalıdır. Reuters, bu ilandaki cümleleri, bağlı olduğunu iddia ettiği 'bağımsızlık, dürüstlük, tarafsızlık ve güvenilirlik' şeklindeki gazetecilik ilkeleriyle karşılaştırsa iyi olur."

TRT WORLD İLANLA DALGA GEÇTİ

TRT World, ilan adı altında siyasi kampanya yapan İngiliz haber ajansı Reuters'a anlamlı bir karşılık verdi. Londra'da muhabir aradığına dair iş ilanına çıkan TRT World, İngiltere'deki siyasi istikrarsızlığa, ekonomik sorunlara ve bu ülkenin 21. yüzyılda hala Kraliyet ile yönetilmesine dikkat çekti. Herhangi bir siyasi liderin hedef alınmadığı ilanda şöyle denildi: "Art arda gelen Britanya hükümetlerinin COVID-19 salgını, Brexit, küresel ekonomik kriz gibi büyük meydan okumalara yanıt vermekte başarısız olması İngiliz siyasetini bir karmaşa içine soktu. Kısa süreli İngiliz hükümetleri ülkenin geleceğini belirsizlik içinde bırakıyor ve İngiltere'yi Avrupa'dan uzaklaştırıyor. Kraliçe Elizabeth'in ölümüyle birlikte, Ortaçağ'dan kalma bir yönetim biçimi olarak Kraliyet'in modern çağda varlığı tartışmaları hız kazandı. Bu konularda kapsamlı haberler yapabilecek, kalemi kuvvetli muhabirlere ihtiyacımız var."

KENDİ İLKELERİNİ ÇİĞNEDİLER

İngiliz haber ajansının internet sitesinde, 'Güven İlkeleri' başlığı altında 5 madde sıralanıyor:

1- Reuters'in hiçbir zaman herhangi bir çıkar, grup veya fraksiyonun eline geçmemesi.

2 - Reuters'in dürüstlüğü, bağımsızlığı ve ön yargısızlığının her zaman tam olarak korunması.

3 - Reuters'in gazetelere, haber ajanslarına, yayıncılara ve diğer medya abonelerine ve işletmelere, hükümetlere, kurumlara, bireylere ve sözleşmeli olduğu veya olabileceği diğer kişilere tarafsız ve güvenilir haber hizmetleri sağlayacağı.

4 - Reuters'in medyanın çıkarlarına ek olarak hizmet ettiği birçok çıkarı da dikkate alması.

5 - Reuters'in uluslararası haber ve bilgi işindeki lider konumunu sürdürmek amacıyla haberlerini ve diğer hizmet ve ürünlerini genişletmek, geliştirmek ve uyarlamak için hiçbir çabadan kaçınılmayacağı.