İl il, ilçe ilçe normalleşme

Verilere göre bölge bölge normalleşme. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, ‘yerinde karar' dönemini anlattı: “'A' ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden ‘B' ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu salgın yönetiminde 'yerinde karar' dönemini anlattı. Akın, iller özelinde tedbirleri artırma ve azaltmanın vaka sayıları ve test pozitifliklerindeki değişimle ölçüleceğini ifade ederek, şunları söyledi: "İlin nüfusu 1 milyon iken 100 vaka olmasıyla, ilin nüfusu 200 bin iken 100 vaka olması aynı şey değil. Hastalık yükü aynı olmadığı için biz yine illere özel 'insidans' dediğimiz 'nüfusa göre yeni vaka sayısı' gibi bir değerlendirme yapmayı planlıyoruz. Belirli bölgeler kendi bölgelerindeki hastalık yüküne göre restoranlar ve kafeler gibi yerlerin açılışı konusunda karar verebilecek."

OKUL VE ULAŞIMDA DA GEÇERLİ

Akın, sözlerine şöyle devam etti: "İstanbul ile Erzincan'ı karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Mesela İstanbul'da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman Şile'deki yerel yönetimle Kadıköy ya da Şişli'deki yerel yönetimler daha akılcı daha rasyonel karar verebilirler. O zaman 'A' ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden 'B' ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. 'Yerinde karar' dediğimiz dönem burada devreye girecek. Bunun için sadece restoranlar değil, okullar ya da toplu yaşam alanları ile ilgili kararları da verebilirler."

EMİNÖNÜ TIKLIM TIKLIM

Hafta sonu 56 saat sürecek sokağa çıkma kısıtlamasına saatler kala Eminönü'ne adım atacak yer kalmadı. Mısır Çarşısı'nda alışveriş yapanlar, tedbirleri umursamadı.

ÜÇÜNCÜ DALGANIN EŞİĞİNDEYİZ

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, salgının üçüncü dalgasının eşiğine gelindiğini ve tedbirlere uyulmasını gerektiğini söyledi. Ertuğrul, "Önümüzdeki haftalarda bu mutant virüsünün yayılımını engelleyemezsek tablo ağırlaşır. Sonrasında da üçüncü bir dalga başlayabilir" diye konuştu.