İklim zirvesi nedir? İklim zirvesi neden yapılıyor, Paris anlaşması içeriği nedir?

İklim zirvesi ABD'nin gündeminde yer alan önemli konulardan biridir. Söz konusu Amerika'nın yeni Başkanı Joe Biden'in yaptığı İklim zirvesi davet üzerine internet üzerinden araştırılan konular arsında yerini aldı. Konu ile ilgili ''İklim zirvesi nedir? İklim zirvesi neden yapılıyor, amaçları nedir?'' sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

İklim zirvesi ABD Başkanı Joe Biden'in yaptığı davet üzerine gündeme geldi. Dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen küresel iklim değişiklikleri, çözüm için dünya liderleri bir araya gelecek. Peki İklim zirvesi nedir? İklim zirvesi neden yapılıyor, Paris anlaşması içeriği nedir?

ABD Başkanı Joe Biden, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu 40 dünya liderini 22-23 Nisan'da çevrim içi iklim zirvesine davet etti.

İklim zirvesi için çevrimiçi konferansta yer alan liderler, iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerine karşı iklim direncini güçlendirmek için yeni çözüm yolları açıklanacak. Bunlar, dünya çapında yükselen sıcaklıkların ortasında sıklığı artan aşırı hava olayları, orman yangınları ve selleri içerir.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Biden, 22-23 Nisan'da ev sahipliği yapacağı ve çevrim içi düzenlenecek Liderler İklim Zirvesine 40 dünya liderini davet etti." ifadesine yer verildi.

Söz konusu zirvenin kamuya açık şekilde canlı yayınlanacağına işaret edilen açıklamada, Biden'ın göreve geldiği ilk gün, Donald Trump'ın ayrıldığı Paris İklim Anlaşmasına geri döndüğü anımsatıldı.

Özellikle son 20 yılda artan sel, fırtına, sıcaklık ve kuraklık gibi doğal afetler dünyayı iyiden iyiye tehdit etmeye başladı. Sadece son 10 yılda yüzde 14 artış gösteren afetler bile dünyayı korkutmaya yetti. 1995 yılından bu yana gerçekleşen iklim kaynaklı afetlerde 606 bin kişi öldü, 4,1 milyar insan afetler nedeniyle yaralandı, evsiz kaldı ya da yardıma muhtaç hale geldi.

İKLİM ZİRVESİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Özellikle son yıllarda şiddetli şekilde hissedilen iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle etkin adımlar atılması gerekliliğinin altı çizildi. İklim Zirvesi'ni önemli kılan etkenlerden biri de yeni bir yol haritasının çizilmesi zorunluluğu oldu. Bu yıl Paris'te düzenlenen İklim Zirvesi'nde ana tema tüm ülkeler tarafından imzalanmasının arzu edildiği ve 1997 yılından bu yana yürürlükte olan Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek Paris Antlaşması olacak.

PARİS ANTLAŞMASI NELERİ KAPSAYACAK?

Yeni küresel iklim anlaşması olacak olan Paris Antlaşmasında, devletlerin atmosfere saldığı karbondioksit ve diğer sera etkili gazların sınırlandırılmasına ilişkin kararlı politikalar yer alacak. 2020 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak olan yeni antlaşma ile 1900'lü yılların başından bu yana yapılan ölçümlerde 0,9°C artan küresel sıcaklık, kontrol altına alınmaya çalışılacak. Bilim adamları küresel sıcaklık artışıyla ilgili kritik eşiğin 2.0°C derece olduğunu vurguluyor.

KÜRESEL İKLİMİN KONTROL EDİLEBİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Doğaya sera gazı salınımının azalmasını sağlamak için güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerekiyor. Özellikle fosil yakıtların kullanımından vazgeçilmesi şart koşuluyor. Bu teknolojiye sahip olmayan bölgelerde ise gerekli desteklerin sağlanması için adım atılması öngörülüyor.

Meteorolojik afetler, deprem ve tsunamilerin neden olduğu yıllık ekonomik kaybın 250 ila 300 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.