'İklim değişikliği Türkiye'yi vurdu'

Her yıl bir öncekinden daha sıcak oluyor, yağışlar ve buna bağlı olarak su kaynakları azalıyor. Prof. Dr. Toros “Tüm veriler Türkiye'de iklimin değiştiğini gösteriyor” dedi.

İTÜ Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’nin iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini belirterek Prof. Dr. Toros “Geçtiğimiz yıl son 50 yılın en sıcak sonbaharını yaşadık” diyerek önemli açıklamalarda bulundu:

HORTUM, TAŞKIN, SEL OLUYOR

“Ülkemizde şiddetli yağış sonucu taşkın ve sellerin sayısı arttı, hortumlar çoğaldı. Bunlar daha önce görmediğimiz olaylar. Geçmişteki veriler, ülkemizde iklimde önemli değişiklikler olduğunu gösteriyor. Gelecekte de yine iklimin hızla değişeceği yönünde göstergeler var.” 

YAPILAR METEOROLOJİK ŞARTLARA GÖRE YAPILACAK

Sıcaklıkların önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirten Prof. Toros şöyle devam etti: “İstanbul’un olduğu bölgelerde şubat ve martta normalin üzerinde yağış gözüküyor. Sonrası ise normalin altında. Önümüzdeki yıllarda büyük ihtimalle yapılaşmamızı meteorolojik şartlara göre yapıyor olacağız. 2020’de bir bölge 2019’a göre daha yağışlı iken, bir başka bölge daha kurak geçebilir.”