İkinci hayat eşinden geldi! Organ naklini salgın yüzünden kaçırdı

Karaciğer nakli için aylardır bekleyen Hakan Yılmaz, nihayet kadavradan nakil için gün aldı. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle ameliyatı iptal oldu. Yılmaz eşinin karaciğeriyle hayata tutundu.

Nedeni bilinemeyen siroz yüzünden 22 yaşındayken karaciğer yetmezliği teşhisi alan ve 8 ay önce karaciğer nakli olmak üzere nakil sırasına alınan Hakan Yılmaz (28), 3 ay önce kadavradan organ çıkmasına rağmen salgın nedeniyle ameliyat şansını kaçırdı. Nakil olabilmek için gözyaşları içinde sosyal medyadan çağrı yapan Yılmaz’ın sesini duyan Prof. Dr. Koray Acarlı, canlıdan karaciğer nakli ile genç adamın sağlığına kavuşmasını sağladı.

EŞİNİNKİ UYUMLU ÇIKTI

Hakan Yılmaz’a iki hafta önce eşi Zeynep Yılmaz’ın (26) karaciğerinin sağ yarısı nakledildi. 3 yıllık evli çift, ameliyata el ele girdi. Şimdi en büyük hayalleri bir çocuk sahibi olmak.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan ve demir çelik fabrikasında işçi olarak çalışan 28 yaşındaki Hakan Yılmaz, 8 aydır nakil için bekliyordu. Birkaç ay önce de kadavradan nakil için çağrıldı. Ancak aynı günlerde salgın nedeniyle hastanelerdeki ameliyatlar durdurulunca, nakil operasyonu iptal edildi. Yılmaz’ın imdadına İskenderun Organ Nakli ile Prof. Dr. Koray Acarlı yetişti. Prof. Dr. Acarlı yapılan testler üzerine Yılmaz’ın eşi Zeynep Yılmaz’dan nakil yapılabileceğini belirterek operasyonu gerçekleştirdi.

9 SAATLİK OPERASYON 

Genç çift iki hafta önce el ele ameliyata girdi, operasyon yaklaşık 9 saat sürdü. Zeynep Yılmaz, “Canlıdan nakil olabileceğini öğrendiğimde dua etmiştim ’inşallah benimki tutar’ diye. Dualarım kabul oldu. Artık bir parçam onda yaşıyor. Onu çok seviyorum, iyi olsun, yanımda olsun, yeter” dedi. Prof. Dr. Koray Acarlı ise pandemi döneminin, zaten bağışların az olduğu ülkemizde kadavradan nakilleri de durdurduğunu söyleyerek “Bu dönemde organ alımı ve organ alımı yoluyla hastalığın hem hastalara, hem de hastane personeline kontrolsüz bir şekilde bulaşabilme riski nedeniyle azaldı” dedi. 

RAHİM NAKLİ İÇİN İNANILMAZ TALEP VAR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, rahim nakli için çok sayıda talep olduğunu, yüzlerce hastanın başvuru yaptığını açıkladı. Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da talepler geldiğini kaydeden Özkan rahim naklinin ardından bebeğin dünyaya gelmesinin birçok kadına da umut olduğunu vurguladı.