Ticaret Bakanlığı araç ticaretine yeni kurallar getirdi. Sıfır araç ticaretinde distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri yeniden düzenlenirken ikinci elde 'Güvenli Ödeme Sistemi' herkes için zorunlu oldu. Dolandırıcılığın artması üzerine alınan düzenlemenin kayıt dışılığı da azaltması bekleniyor. 'Güvenli Ödeme Sistemi' 3 Şubat 2020'de hazır hale getirilerek, Türkiye Noterler Birliği tarafından kullanıma açıldı. Sistem, bugüne kadar oto galerilerin satışlarında zorunlu idi. Dünkü yönetmelikle tüm vatandaşları kapsadı. Sistemi kullanım zorunluluğu vatandaşlar için 27 Eylül'de yürürlüğe girecek.
FORM ZORUNLULUĞU
ZAM YAPILAMAYACAK
Fatura tarihinden sonra distribütörler taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Yetkili satıcılar ise alıcı tarafından ÖTV ve KDV'si ödenen taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacak. Yönetmeliğin yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışları ile ihale platformu ve ön değerlemeye ilişkin yükümlülükleri 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek. Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler işletmeler için yürürlüğe girerken, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından bir ay sonra yürürlükte olacak.
İKİNCİ ELDE DOLANDIRICILARIN EN SIK KULLANDIĞI 6 YÖNTEM
VavaCars, ikinci el araç alım satımlarında karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleriyle ilgili anket yaptı. Anket sonucuna göre ikinci el araç alım satımı yapmak isteyen her 3 kişiden 1'i dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalıyor. En sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinin başında ise "ikiz araçla ekspertiz", "sazan sarmalı", "aracını bana sat - parayı başkasına gönder", "parça dolandırıcılığı", "tramer kaydı dolandırıcılığı" geliyor. İşte o yöntemler:
İKİZ ARAÇLA EKSPERTİZ: Rapor düzenlenecek araç ile aynı marka, model ve renkte olan bir aracı plaka değişikliği yaparak ekspertize getiren kötü niyetli satıcılar, satışı yapılacak araç sağlammış gibi sahte bir rapor alıyor.
PARÇA DOLANDIRICILIĞI: Hurda veya ağır hasarlı araçların şasi veya motor numaralarının çalıntı ya da trafikten yasaklanmış araçların numaralarıyla değiştirilmesiyle yapılıyor. Bu yöntemle hukuki olarak problemli araçlar kimlikleri değiştirilerek piyasaya sürülüyor.
TRAMER KAYDI: Hasar daha tramer kaydına girmeden hızlı şekilde aracın satışı gerçekleştiriliyor. Kaza tramer kayıtlarına geç girebildiğinden alıcı tramer kaydı sorgulattığında aracın hasar kaydına ulaşamayabiliyor.
BAŞKA HESABA TRANSFER: "Aracını bana sat- parayı başkasına gönder" yönteminde bu işi yapanlar, hedefe aldıkları satıcıyla anlaşıyor. Alıcı tarafına para gönderimini de yaparak bir bahaneyle noterde aracın bir yakının üzerine devredilmesini talep ediyor. Önden parayı alan alıcı da işlemi gerçekleştiriyor. Sonrasında ise dolandırıcı, araç başkasına devredildiği için gönderdiği parayı satıcıdan geri talep ediyor.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş anlı el değiştirmesini sağlayan Güvenli Araç Satış Sistemi'nde, para transferinin "aracı kuruluş" olarak faaliyet gösterecek olan bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları tarafından yapılması gerekiyor.
Bu kapsamda, satış için notere gidildiğinde öncelikle satışa engel bir durum olup olmadığı sorgulanacak.
Satışa engeli olmayan taşıt için Güvenli Ödeme Sistemi kaydı bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. Sistem kaydı varsa para aktarımının gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilecek.
Para aktarımı doğrulandığında para hesapta bloke edilecek ve satış sözleşmesi tamamlanacak. Para aktarımı ile eş anlı olarak taşıt tescili yapılacak. Para aktarımı doğrulanamaz ise satış işlemi kesilecek