Yeni Kanun Hükmünde Kararnameler-KHK'lar 29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. İki yeni KHK'da göreve iade edilen TSK personeli listesi bulunuyor. Dicle Haber Ajansı'nın aralarında bulunduğu toplam 15 ajans, gazete ve dergi kapatıldı. Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 29 Ekim'de çıkarılan 675 sayılı KHK ile 10 bin 159 memur kamudan ihraç edildi. Bu arada 675 sayılı KHK ile 2'si general 39 asker, meslekten ihraç edilenler listesinden çıkarıldı. Bunun yanında TBMM'de 3, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 31, AFAD'da 1 görevli, ihraç edilenler listesinden çıkarıldı.
KHK'larda yer alan bazı kararlar şöyle:
2'si general 39 TSK personeli göreve iade edildi.
TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.
MEB'de 31, AFAD'da 3 TBMM'de bir personel göreve iade edildi.
DİHA, Jin Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş gazeteleri kapatıldı
Bin 82 Emniyet personelinin rütbeleri alındı.
KHK ile üniversitelerdeki rektörlük seçimleri kaldırıldı
Kararname uyarınca Dicle Haber Ajansı, Yüksekova Haber, JİNHA ve Azadiye Welat gazetesinin de içerisinde olduğu 10 gazete, 2 haber ajansı ve 3 dergi hakkında kapatılma kararı çıktı.
15 AJANS, GAZETE VE DERGİ KAPATILDI
675 sayılı KHK'da "Yurtdışında Öğrenim Görenler" başlığı altındaki 4. maddede, "8 Nisan 1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'a tabi öğrencilerden, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen terör örgütü FETÖ/PDY'ye aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olan ve ekli 5 sayılı listede yer alan 68 kişinin öğrencilikle ilişiklerinin kesildiği" belirtildi.
Bunlar hakkında 22 Temmuz 2016 tarihli ve 667 sayılı KHK'nın 4'üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanacak. Bu kişilerin bu kapsamda gördükleri eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapılmayacak ve eğitim kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamayacaklar.
Öte yandan, 675 sayılı KHK ile yurt dışındaki öğrencilerden 25'i, 15 Ağustos 2016 tarihli ve 673 sayılı KHK gereği öğrencilikle ilişikleri kesilmiş olanlar listesinden çıkarıldı. 673 sayılı KHK'nın 4'üncü maddesi, bu kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla söz konusu KHK'nın yayımı tarihinden itibaren ortadan kalkmış sayılacak.
REKTÖR SEÇİMİ KALDIRILDI
YÖK 3 aday belirleyecek, Cumhurbaşkanı atama yapacak.
675 sayılı KHK ile ihraç edilen öğretmenler ve akademisyenlerin tam listesi | 29 Ekim 2016
KARARNAMELERİN TAM METİNLERİ İHRAÇ LİSTELERİ
KHK/675 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
KHK/676 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
KHK – KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NEDİR?
Kanun Hükmünde Kararname, bakanlar kurulunca alınıp resmi gazetede yayımlanan ve yasa gibi işlem gören, yasa gücü olan kararlardır. Kanun Hükmünde Kararname genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Basit bir ifade ile KHK, yasa çıkarma yetkisine sahip olan TBMM’nin bu görevi Bakanlar kuruluna devretmesi sonucunda ortaya çıkan kanunlardır. Kanun hükmünde kararnameler ikiye ayrılır: Olağan KHK ve olağanüstü KHK
Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Bu hak ile temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasî hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz.
Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler, Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur. . Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla, her alanda düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem meclis tarafından siyasi denetime hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yargısal denetime tâbidirler.
OHAL NEDİR
Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.