İhmaller zinciri! Kare kare görüntüledi

Türkiye 6 Şubat'ta ‘asrın felaketi'ni yaşadı. Depremin ardından bölgeden gelen kareler felaketin boyutunu gözler önüne sererken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın sosyal medya hesabından yaptığı bazı paylaşımlar inşaatlardaki akılalmaz hataları da gözler önüne serdi.

HABER MERKEZİ

Türkiye 6 Şubat'ta 'asrın felaketi'ni yaşadı. Depremin ardından bölgeden gelen kareler felaketin boyutunu gözler önüne sererken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın sosyal medya hesabından yaptığı bazı paylaşımlar inşaatlardaki akılalmaz hataları da gözler önüne serdi. Birpınar'ın paylaşımlarına göre, kimi inşaatta az demir kullanmış, kiminin betonu kötü. Kolondan elektrik hattı geçiren de var, kirişi kesip boru geçiren de. Beton dökerken kola kutusu bile unutulmuş.

DERSLERDE ANLATIN

Twitter'dan yaptığı paylaşımda hataları kare kare gözler önüne seren Birpınar şunları yazdı: "Hasar tespitlerinde üniversite hocalarımız, yetkin mühendis arkadaşlarımız, yapı denetim mühendislerimiz gönüllü olarak bizimle beraber sahada olabilir. Sahada ders alınacak çok fazla örnek var. Üniversitelerimizdeki betonarme, statik, zemin mekaniği, dinamik, mukavemet, deprem mühendisliği veren hocalarımızın deprem bölgesine gelmesini bekliyoruz. Hem olanları görüp öğrencilerine anlatırlar resimlerini çekerler. Hem de yanlış uygulamaları derslerinde anlatırlar."

Mühendisler Odası eski Başkanı Cemal Gökçe ise temel problemin projeye sadık kalınmaması olduğunu söyledi. Gökçe, Yapıların standartlara uygun malzeme kullanarak yapılması gerekir, projede gösterilmeyen herhangi bir şeyin ise kesinlikle yapılmaması gerekir" dedi.

DENETİM YAPILMALI

Gökçe şöyle konuştu: "Kolon kesilmesi, kolona boru döşenmesi, deniz kumu gibi uygunsuz hareketleri 1999 ve sonraki depremlerde de gördük, Binalarda kiriş ve kolonlar yapılması gereken yerlere yapılmıyor. Tasarım üretim ve kullanım evreleri doğru şekilde denetlenmesi gerekiyor. Tesisatçı, kalfa yada inşaat işçisinin insafına bırakılırsa o yapılar deprem kuvvetine dayanamaz."

KARE KARE GÖRÜNTÜLEDİ

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Birpınar gördüğü manzaraya tepki gösterdi: "Kimi inşaatta az demir kullanılmış, kiminin betonu kötü. Kolondan elektrik hattı geçiren de var, kirişi kesip boru geçiren de."

1 - ELEKTRİKÇİLER KİRİŞİ NE YAPMIŞ!

2 - BETON DÖKERKEN KOLA KUTUSU UNUTULMUŞ

3 - 3 ETRİYELER, ÖZEL DEPREM ETRİYELERİ DEĞİL. DEMİRİN ÇOK OLMASI DA KURTARMAZ. HATTA ZARAR VERİR. BETON BOZUKSA BETONARME OLMAZ. TAŞIMAZ. BETONARME: BETON+ DEMİR

4 - KOLONDAN ELEKTRİK HATTI GEÇİRMİŞLER

5 - KOLONA TESİSATÇININ YAPTIĞINA BAKIN