İETT şoföründen çelişkili ifadeler! Fren tutmayınca tansiyona sığındı

Durağa dalarak 2 kişinin ölümüne 4 kişinin de yaralanmasına sebep olan İETT şoförü Sefer Baldan, önce “Fren tutmadı” dedi, sonra tansiyon hastası olduğunu öne sürdü.

BÜLENT ŞANLIKAN

İstanbul Bahçelievler'de E-5 yan yolda durağa dalarak fiziksel engelli Hikmet Kaya ve Azerbaycan uyruklu Ahmad Rzayev'in ölümüne 4 kişinin de yaralanmasına neden olan İETT otobüsünün şoförü Sefer Baldan'ın ifadesi ortaya çıktı. Polise "Otobüsün frenleri bozuktu" dediği öğrenilen Baldan'ın savcılıkta ise "Olay öncesinde gözlerim karardı. Kazadan sonra kendime geldim. Tansiyon hastalığım var, ilacı o gün almamıştım. Kesinlikle uyumadım" dediği öğrenildi. Polis ekiplerinin kazayla ilgili yaptığı çalışmalarda yolcular şoförü "Kaza yapacaksın dikkat et" diye uyardığını, Baldan'ın aracı kullanırken uyuklar vaziyette olduğunu öne sürüldü. Şoför, mahkemece tutuklandı. Öte yandan feci kazada hayatını kaybeden i Hikmet Kaya'nın (51) cenazesi memleketi Sinop'a götürüldü.

Durağa yanaşırken şoför direksiyonu aniden sağa kırarak kaldırıma çıktı. Kamera kayıtlarında ise şoförün kaza sırasında gözlerinin yarı kapalı olduğu görüldü.

16 SAAT MESAİ

İETT şoförü Sefer Baldan, Cumhuriyet savcısına verdiği ifadede olay günü saat 05.50'de mesai aldığını ve kaza yapmasa akşam saat 21.30'a kadar direksiyonun başında olacağını söyledi. Baldan'ın yaklaşık '16 saatlik mesai ' açıklaması ise şoförlerin bu kadar uzun süre çalıştırıl- masının doğru olmadığı tartışmasını gündeme taşıdı.

PSİKOTEKNİK RAPORU OLMADAN ÇALIŞIYORLAR

Psikoteknik uzmanı Fatma Yılmaz AKŞAM'a konuştu: "Aracın hızı yavaş, şoför direksiyonu kırmak yerine önündeki otobüse çarpsa kaza maddi hasarla atlatılabilirdi. Yanlış karar vermesi psikoteknik yetersizliğinden olabilir. Psikoteknik belgesi 5 yılda bir alınıyor. Denetimler olmadığı için birçok şoförün bu raporu yok. Bu konuda UKOME kararı alınmalı."