'İcradan çocuk' devri bitiyor

5. yargı paketi Meclis'te. İcra yoluyla çocuk teslimi son bulacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “İcra iflas işlemlerine düzenleme getirecek ve çocuk haczi uygulamasına son verecek paketi Meclis'e sunduklarını açıkladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, '5. Yargı Paketi' adı altında 8 ayrı kanunda değişiklik öngören 54 maddelik teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı. Ünal, "Teklifte icra iflas kanunu ve çocuk teslimi ile ilgili değişiklikler var" dedi. 5'inci Yargı Paketi ile "çocuk haczi", icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak.

PEDAGOG ŞARTI GELİYOR

Ünal şunları söyledi: "Asıl düzenlemenin bizim için kıymetli olan tarafı, 1932'den beri uygulanan çocukların teslim alınmasına ilişkin usul. İcra sisteminden çıkarılacak çocuk koruma kapsamına alıyoruz. Teslim sırasında psikolog, pedagog gibi uzmanlar bulunacak. Bu konuda asıl sorumlunun hangi bakanlık olacağı konusundaki tartışma da sona erdi. Çocuk teslimi görevi Adalet Bakanlığı'nda olacak. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı taşra birimi olan Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine bu işi yürütecek."

MEKAN SEÇİMİ YAPILACAK

"Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler çocuğun örselenmesine neden olmayacak şekilde okul ve kreş gibi mekânlarda gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda tüm kamu kaynakları tahsis edilecektir."

8 KANUNDA DEĞİŞİKLİK

54 maddeden oluşan yargı paketi, 8 kanunda değişiklik yapıyor. Ünal yasa teklifine ilişkin olarak şu bilgileri verdi: "İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması öngörülen değişiklikler daha hızlı, daha az masraflı bir şekilde yürütülmesini sağlayacak niteliktedir. Hacizli malın mezat salonlarında satışına ilişkin uygulama kaldırılmaktadır. Bu suretle hacizli malın değerinde satılması söz konusu olacak ve böylelikle borçlu borcundan kurtulacak ve alacaklı da alacağına daha çabuk bir şekilde kavuşacaktır. Artık diyebiliriz ki, internete erişiminiz varsa, dilediğiniz yerden, örneğin Van'da evinizde otururken, Edirne'den bir araç alabileceksiniz."