İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde (AFAD) düzenlenen Deprem Hazırlık Toplantısının açılışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki olası bir depreme yönelik afet yönetimi anlamında şehrin genel durumunu, kurumların hazırlık ve müdahale planları ile kurumlararası iletişim ve koordinasyon durumunu değerlendirmek üzere 29 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde iki toplantı yaptıklarını hatırlattı.
Bu toplantıları Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında belirlenen başlıklara göre gerçekleştirdiklerini ifade eden Soylu, 29 Kasım'daki toplantıyı haberleşme, sağlık, ulaşım altyapı, enerji, tahliye, yerleştirme ve planlama, 21 Aralık'taki toplantıyı ise yangın, beslenme, barınma ve hasar tespit başlıkları altında düzenlediklerini kaydetti.
Bakan Soylu, bugün de zarar tespit, enkaz kaldırma, çalışma grupları lojistiği ve defin başlıklı konuları ele alacaklarını aktardı.
Türkiye Afet Müdahale Planı'nın, bir afet durumunda tüm bakanlık ve ilgili kurumların görev ve sorumluluklarını detaylı bir şekilde belirleyen önemli bir organizasyon olduğunu anlatan Soylu, "Bu planda 28 çalışma grubu başlığı vardı. Burada yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bir başlık daha ilave ettik. Bu da iletişim. İletişim başlığı altında arkadaşlarımız bir master planı hazırladılar. Bu planların 26'sı illere ait, 2'si de genele yönelik başlıklar. Toplam 29 başlık. İstanbul'da bu çerçevede şu ana kadar 130 toplantı gerçekleştirildi." diye konuştu.
Bu toplantıların önemli sonuçlar ürettiğine dikkati çeken Soylu, afet anında kurumların ve devletin müdahale kapasitesinin varlığının yanı sıra bu kapasitenin sağlıklı bir şekilde harekete geçirilebilmesinin de ayrı bir problem olduğunu vurguladı.
"AFET DURUMUNDA HERKES GÖREV TANIMINI BİLECEK"
1999 Marmara Depremi'nde tıpkı insanlar gibi kurumların da panik yaptığına şahit olduklarını dile getiren Soylu, "Hatırlayın, o günlerde ceset torbası bulamadığımız gibi cenazelerimizi nereye koyacağımızı ve ne yapabileceğimizi de bilmiyorduk. Kocaeli'de buz pistini kullanmak zorunda kaldık. O görüntü hala içimizi titretmektedir." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin afet yönetimindeki gelişimine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye o tarihten bugüne kadar afet yönetiminde, özellikle AFAD Başkanlığı çatısı altında önemli bir operasyonel kabiliyet üretmiştir. Bunun tüm kurumlara yayılması, ülkede hemen herkesin afet anında ne yapacağını bilir hale gelmesi, kurumların kapasitelerini nasıl kullanacağını ezberlemesi ve bunu bir refleks haline getirmesi, bu gelişimin bana göre mütemmim cüzüdür. Yani Valilik de nereye koşacağını bilecek, belediyenin ilgili birimleri de ne yapacağını bilecek, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay, itfaiye vesair herkes görev tanımını ve kiminle irtibatta olacağını bilecek. Daha da önemlisi bunu bir alışkanlık ve refleks haline getirmeliyiz. İşte Türkiye Afet Müdahale Planı'nın da bu toplantıların da temel hedeflerinden biri budur."
"2020 AFET EĞİTİMİNDE SIÇRAMA YILI OLACAK"
Tatbikatları ve hazırlıkları yapılan bir depremle karşı karşıya kalındığında "Eyvah" demenin çözüm olmayacağını dile getiren Soylu, vatandaşların afet durumlarında karşılaşacağı tehlikelere karşı devletin yükümlülüklerinin olduğunu ve bu sebeple iyi çalışan bir sistem oluşturmak için gayret ettiklerini söyledi.
Afet yönetiminin, afet öncesi, anı ve sonrası süreçleri kapsadığını belirten Soylu, şunları kaydetti:
"2019 yılını Afetlere Hazırlık Yılı ilan ettik ve bunu 2020'ye de sarkacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yaklaşımdan herhangi bir gevşememiz söz konusu değildir. Özellikle 5,8'lik son İstanbul depremi, bize ciddi bir prova imkanı vermiştir. Bunun haricinde ülke genelinde AFAD Başkanlığımızın koordinesinde afet tatbikatları yapıyoruz. 2019'da Türkiye'de il düzeyinde 88, 15 bölgesel ve bir ulusal olmak üzere saha ve masabaşı tatbikatları gerçekleştirildi. Hem altyapı noktasında hem müdahale kapasitesi anlamında hem de kurumlararası iletişim ve iş birliği konusunda yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. 2020 yılında da hem saha tatbikatlarını hem masabaşı tatbikatlarını aynı ciddiyet, disiplin ve sürdürülebilirlik içerisinde devam ettireceğiz. 2020 yılı bu farkındalığın daha da arttırıldığı, özellikle vatandaşlarımıza ciddi şekilde yansıtıldığı ve afet eğitimi konusunda bir sıçrama yılı olacak. Planlamamız bu şekildedir. Bu konuda eğitim dairemiz de gerekli çalışmaları yapıyor."
Bakan Soylu, afetlere hazırlık konusunda bireylerin de üzerine düşen görevler olduğunu belirterek, vatandaşlara, "Binalarınızın sağlamlığını kontrol etmekten içindeki eşyaların sabitlenmesine kadar alabileceğimiz tüm tedbirleri gözden geçirmek durumundayız. 'En kötüsüne hazırlıklı olup en iyisini beklemek' temel anlayışımız olmalıdır. Elbette ki devlet olarak ciddi bir çalışma içindeyiz, pek çok tedbir alıyoruz, planlamalar yapıyoruz. Ancak bu yol yalnız yürünecek bir yol değil. Mutlaka her vatandaşımızın desteğine ve hassasiyetine ihtiyacımız var." çağrısında bulundu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıda, çözüm ortaklarının oluşturduğu Zarar Tespit Çalışma Grubu, Enkaz Kaldırma Çalışma Grubu, Defin Çalışma Grubu ve Hizmet Grupları Lojistiği Çalışma Grubu'nun deprem hazırlıklarına ilişkin sunum yaptığı öğrenildi.
Toplantıya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve ilgili kurumların yöneticileri katıldı.
AA