‘İBB üç kuruşluk maske için rezil olurken Serdivan Belediyesi nüfusun 3 katı kadar maskeyi bedava dağıttı'

İBB, Ticaret Bakanlığınca yayımlanan genelge kapsamında KDV dahil en fazla 1 TL'ye satılabilen maske alımı için pazarlık usulü ihaleye çıkarak tanesini 2,89 TL'den aldı. Konuyla ilgili 24 TV'de değerlendirmelerde bulunan gazeteci Serkan Fıçıcı, “Üç kuruşluk maske üzerinden rezil olan İBB, bunun izahını ortaya koyamadı. İSMEK'ler 48 saatte ülkenin en büyük maske atölyelerine dönüştürülebilirdi. Serdivan Belediyesi bunu yaparak ilçe nüfusunun 3 katı kadar maskeyi bedava kapı kapı dağıttı.” dedi.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İETT Genel Müdürlüğüne teslim edilmek üzere 100 bin adet maske alımı için pazarlık usulüyle ihaleye çıktı. Yalnızca bir firmanın katıldığı ihalede, Ticaret Bakanlığınca yayımlanan genelge çerçevesinde tanesi KDV dahil en fazla 1 TL’ye satılabilen maske için 2,89 TL’den anlaşmaya varıldı.

Serdivan Belediyesinin maske başarısı! Serkan Fıçıcı anlattı

“İBB, üç kuruşluk maske üzerinden rezil oldu”

Aksam.com.tr Yayın Yönetmeni Serkan Fıçıcı ve gazeteci Ersoy Dede, 24 TV ekranlarında konuyu masaya yatırarak İBB’de yaşanan pahalı maske skandalına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye ekonomisinin dörtte birine karşılık geldiğini hatırlatan Serkan Fıçıcı, İBB’nin üç kuruşluk maske üzerinden rezil olduğunu söyledi. Fıçıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İBB 100 bin tane maskeyi üretememiş de, şuradan buradan alıyor. İBB bugün itibarıyla, son bir yılda yaşadığı yıkıma rağmen, elindeki imkânlarla İstanbul’un bütün günlük maske ihtiyacını karşılayabilecek güçtedir.”

“Serdivan’da nüfusun 3 katı kadar maske üretilip evlerin kapılarına asıldı”

Koronavirüs salgınının yayılma döneminde maske kullanımının zorunlu olduğunu hatırlatan Aksam.com.tr Yayın Yönetmeni Serkan Fıçıcı, Sakarya’nın Serdivan Belediyesi’ni attığı adımı örnek gösterdi.

Serdivan Belediyesi’nin sorumluluk gereği hızlıca harekete geçtiğini belirten Serkan Fıçıcı, “Belediyenin bir birimi hızlıca atölyeye çevrildi, tezgah kuruldu. O günden bu güne kadar Serdivan nüfusunun 3 katı kadar bedava maske dağıtıldı. Bu maskeler, kimseyle de temas etmeden evlerin kapısına asıldı.” sözlerini kullandı.

“İSMEK’ler 48 saat içinde Türkiye’nin en büyük maske atölyesine dönüştürülebilirdi”

Ağrı Belediyesi’nin de halkın maske ihtiyacını karşılama noktasında herhangi bir sorun yaşamadığını hatırlatan Serkan Fıçıcı, şunları kaydetti:

“İSMEK’leri 48 saat içinde ülkenin en büyük maske atölyesine dönüştürmek mümkündü. Bu süreç başladığında olması gereken, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Sağlık Bakanı’nı araması, ‘Sayın Bakanım, biz buradayız. İBB’nin büyük gücü ve imkânları devletimizin ve milletimizin yanındadır. Maske meselesini dert etmeyin, o iş bizde.’ demesi lazımdı.”

“İhaleyi alan firmanın maske üretme lisansı yok”

Gazeteci Ersoy Dede, İBB’nin 100 bin adetlik maske ihalesini alan firmayla ilgili olarak, “Bakanlık kaynaklarından araştırdım, ihaleyi alan bu firmanın üretim yapma izni yok. Maske üretmek için Sağlık Bakanlığına müracaat etmesi gerekiyor. Artık müracaat edecek zaman da yok, çünkü 7 gün içinde maskeleri teslim etmesi lazım. Dolayısıyla, İBB’nin de doğrudan satın alabileceği bir yerden maskeleri satın teslim edecek.” diye konuştu.

Firmanın sahibi dikkat çekmişti

“Pazarlık usulü” ihaleye tek başına giren ve maskeleri piyasa değerinin 3 katı fiyata satacak olan Işık Ambalaj ve İzolasyon şirketinin sahibi dikkat çekti. İhaleyi kazanan firmanın, sosyal medya paylaşımlarında CHP ve Ekrem İmamoğlu’na tam destek verdiği görülen Hülya Sarıgöl’e ait olduğu anlaşıldı.

En fazla 1 TL’ye satılabilir

Ticaret Bakanlığı, daha önce yayımladığı bir genelge ile cerrahi maskelerin KDV dahil en fazla 1 TL’ye satılabileceğini açıklamıştı.