Veysel KOÇ
Diyarbakır, 13 bin yıllık tarihi boyunca 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapan, insanların huzur ve barış içerisinde bir arada yaşadığı bir şehir. Tarihi birçok han, hamam, cami ve kiliselerin bulunduğu, birçok kültürel zenginliğe ev sahipliği yapan Diyarbakır, 2015 yılında terör örgütü PKK’nın Sur İlçesi'nde başlattığı hendek ve barikat eylemleri nedeniyle büyük bir yıkıma uğradı. Güvenlik güçlerinin hem kent merkezinde hem de kırsalda sürdürdüğü başarılı operasyonlar sonucu kent terör örgütünden büyük oranda temizlenirken, örgüte lojistik destek sağlayan HDP’li belediyelere ise KHK ile İçişleri Bakanlığı'nca kayyumlar atandı.
Tarihi doku ayağa kaldırıldı
Terör örgütünün yakıp yıktığı Sur ilçesi, restorasyon, kentsel tasarım ve peyzaj çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılırken, gelen huzur ve güven ortamı meyvelerini verdi. Yaşanan terör olayları nedeniyle turizmin durma noktasına geldiği kent, tarihi ve kültürel varlıklarıyla yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı.
Turist sayısında yüzde 226 artış
Geçen yılın ilk 6 ayında 1025'i yabancı 52 bin 476 turistin ziyaret ettiği Diyarbakır'a bu yılın aynı döneminde bin 4 bin 218'ü yabancı 118 bin 416 turist ziyaret etti. Turizm İl Müdürlüğü verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2017 yılın ilk 6 ayında Diyarbakır'a gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 226 arttı.
Gönül rahatlığıyla geliyorlar
Güvenlik endişesi yaşamadan gönül rahatlığı içinde Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistler, zengin dokusuyla göz kamaştıran ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surları, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İç kale Müze Kompleksi, peygamber makamları ve sahabe kabirleri, On Gözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç ve Ahmet Arif müzelerini, hanlar, tarihi konaklar, cami ve kiliseleri ziyaret ediyor.