Hürriyet'e 'Karargâh rahatsız' soruşturması

Savcılığa yapılan şikayet üzerine, Hürriyet gazetesinin 25 Şubat'taki 'Karargah rahatsız' manşeti hakkında soruşturma başlatıldı. Haberde imzası bulunan Hande Fırat da ifadeye çağrıldı.

Neslihan KESKİN

Hükümetleri ben kurar, ben yıkarım sözleriyle hatırlanan eski Türkiye'nin cunta taraftarı Aydın Doğan'ın gazetesi Hürriyet, geçtiğimiz gün skandal bir manşetle çıkmıştı. Hande Fırat imzalı 'Karargah Rahatsız' başlıklı haber, 28 Şubat postmodern darbesi döneminde atılan manşetleri çağrıştırırken, yıldönümü öncesi bu yayın tepki çekti.

Şikayette bulundu

 Haberin, 2003 yılında darbe sözcülüğüne soyunan Cumhuriyet'in attığı 'Genç Subaylar Rahatsız' manşetinden farkı olmadığı şeklinde değerlendirildi.  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam,  Hürriyet Gazetesi'nin 25 Şubat 2017 tarihli baskısının birinci sayfasında yer alan ve başlıklar halinde herhangi bir kaynak belirtilmeden verilen "Karargah rahatsız" haberiyle ilgili, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılıkda konuyla ilgili soruşturma başlattı.  

Muhtıra niteliği taşıyor

Sağlam dilekçesinde haberin,  Türkiye'nin birçok terör örgütüyle mücadele ettiği bir dönemde ve 16 Nisan'daki halk oylaması öncesinde hem hükümeti hem de referandum sürecini etkilemeye yönelik çok önemli bir muhtıra niteliği taşıdığı kaydedilendilekçede, askeri kaynaklar olarak tanımlanan cunta yapılanması üyelerinin tespit edilerek, "Cebir şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya engellemeye teşebbüs" suçundan cezalandırılmaları istendi.

Hande fırat ifade verecek

Haberi yapan Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat da ifade vermeye çağrıldı. Fırat, "Haberlerin içini düzgün okumuyoruz. Biz  Genelkurmay Başkanlığı'na görüşlerini sorduk" dedi.

Cunta yapılanmasışüphesi

Savcılık yaptığı açıklamada, ''Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan ''karargah rahatsız'' başlık haberinde 'karargah'ın hükümetin icraatlarını önlemeye yönelik bir cunta yapılanması olabileceği izlenimi edinildiğinden soruşturma başlatılmıştır' denildi.