Hükümetten Mehmet Topuz açıklaması: ABD için önemli çünkü FETÖ ile tüm temasları bu kişi yürütmüş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili, ''Bir yerel personelin tutuklanmasından sonra Amerika bu adımları attı. Bir kişinin gözaltına alınmasından sonra bu adımları atıyorsunuz ama siz bizde darbe yapanı evinizde tutuyorsunuz o zaman bizim hangi adımları atmamız gerekiyor. Bu kişi sizin için neden bu kadar önemli? İstanbul'daki Metin Topuz neden önemli? Çünkü FETÖ ile tüm temasları bu kişi yürütmüş yapmış.'' dedi.

1

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı'nın 'Nasıl müttefiklik?' diye sorduğu ABD ile ilişkiler gergin. Vize krizi, Hakan Atilla davası, Gülen'in iade edilmemesi, Kudüs başkent ilanı, YPG'ye yardımlar ve tüm bunlar olurken ABD Ankara'ya hala büyükelçi atamadı. Prosüder uzun sürer biliyoruz ama siyasi bir anlamı var mı sizce?

Siyasi bir anlamı yok. Tillerson'a da sordum atamaları yapıyor musun diye yeni birkaç tane atama yapmış. Beyaz Saray'da ve Washington'da atamalarla ilgili makaleler çıktı bir boşluk durağanlık var. Kendi iç meselesi ama büyükelçinin şu anda atanmaması bize yönelik bir sorun değil. Yargı bağımsızlığı diyorlar ya ben öyle düşünmüyorum. Bir yerel personelin tutuklanmasından sonra Amerika bu adımları attı. Bir kişinin gözaltına alınmasından sonra bu adımları atıyorsunuz ama siz bizde darbe yapanı evinizde tutuyorsunuz o zaman bizim hangi adımları atmamız gerekiyor. Bu kişi sizin için neden bu kadar önemli? İstanbul'daki Metin Topuz neden önemli? Çünkü FETÖ ile tüm temasları bu kişi yürütmüş yapmış.

BAŞİKA'DAKİ TÜRK ASKERİ VARLIĞI

Başika Kampı şu anda gündemde değil. Konuyu dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşacağız. Kampın amacı DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğitmek. Bizim oradaki amacımız Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek değil DAEŞ'e karşı mücadele.

SINIRDA IRAK-YPG İŞBİRLİĞİ

YPG ile ortak karar niçin aldılar onu bilemiyoruz kendileriyle görüşeceğiz. DAEŞ şehirlerden kaçınca kırsala gitti. YPG'den Irak'ın da rahatsız olduğunu çok iyi biliyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) İLE İLİŞKİLER

Siz önce Suriyeler için verdiğiniz sözü tutun. 100 milyon doları versen ne olur vermesen ne olur? Bunu yaparak Türkiye'yi terbiye mi edeceksin? Artık AB'nin itibarı kalmamıştır kendi içinde de itibarı kalmamıştır. Tehditle yaptırımlarla böyle bir netice alamazsın. Yaptırım uyguluyorsun Rusya'ya ne netice alıyorsun? AB'nin dengeli olması gerekiyor çifte standarttan ve iki yüzlülükten uzak olması gerekiyor. Üyelik için başvurduğumuz bir ülkenin kötü olmasını niye isteyelim? Avrupa'nın kötülüğünü niye isteyelim? Dik durduğumuz zaman da bizden hazetmiyorlar.