Hint varyantı ‘aşı'lamıyor... Beş ülkede korkutan artış

Kovid-19'dan en çok etkilenen Hindistan'da vaka sayıları düşerken Hint varyantı ve diğer mutasyonlar nedeniyle 5 ülkede vakalar yükselişe geçti. Bunlar arasında İngiltere ve ABD de var.

Hindistan'da koornavirüs vaka sayıları son bir ayda 400 binlerden 120 binlere inerken 3. aşama açılıma hazırlanan İngiltere ve ABD'de vakalar yeniden yükselişe geçti. Nüfusunun yüzde 70'ten fazlasını aşılayan İngiltere'de İngiltere'de son 24 saatte 6 bin 238 vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 4 milyon 506 bin 18'e ulaşırken, Mart ayından bu yana ilk kez günlük vaka sayısı 6 bini aşmış oldu. İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu, vaka sayılarında üçte ikilik bir artış olduğunu ve bunun Hint varyantından kaynaklandığını belirtti.

VAKA YAŞI 12-17'YE DÜŞTÜ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ülkede 12-17 yaş arasındaki gençlerde hastaneye yatışlarda artış olduğunu, yatış oranlarının 9 Ocak itibariyle 100 binde 2.1 ile zirve yaparken, 13 Mart'ta 0.6'ya düştüğünü fakat 17-24 Nisan arasında 1.3'e yükseldiğini açıkladı. Öte yandan Johns Hopkins verilerine göre, Arjantin'de vakalar mart başında günde 5 binin altındayken önceki gün 39 binin üzerine çıktı. Sağlık sistemi çöküşün eşiğine gelen Nepal'de ise nisan başında 200'ün altında seyredern vakalar 9 bin 300'ün üzerine yükseldi. Bahreyn'de ise günde 2 binin üzerine çıktı.

ÇİN'DE 3 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN SİNOVAC'A ONAY

Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in Başkanı Veydong Yin, Sinovac aşısının 3-17 yaş aralığındaki çocuklarda kullanımının onayladığını bildirdi. Veydong Yin, Sinovac'ın bu yılın başında gençler üzerinde klinik denemeleri başlattığını belirterek birinci ve ikinci aşamaların tamamladığını söyledi. Aşının 3 ila 17 yaşındaki çocuklarda bağışıklık oluşturduğu ve çoğu yan etkinin hafif olduğu ifade edildi. DSÖ de 1 Haziran'da Sinovac'a acil kullanımına onay vermişti.