Hindistan ordusunda kadınlar için yüksek rütbelerin yolu açıldı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, ülkede yüksek rütbeli askeri pozisyonlara kadınların erişmelerini sağlayacak olan 'kadınların seçkin savunma akademilerine kabul edilmeleri' kararını onadı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Hindistan Yüksek Mahkemesi, gelecek yıl ilk kez kadınların ülkenin seçkin savunma akademilerine kabul edilmelerinin yolunu açtı. Böylece, ülkede geleneksel olarak erkeklerin egemen olduğu bir alanda yüksek rütbeli askeri pozisyonlara kadınların erişmelerinin kapıları açılacak.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, mahkeme ilk olarak Ağustos'ta, kadınların kara, deniz ve hava kuvvetleri için öğrenci yetiştiren Ulusal Savunma Akademisi'ne giriş sınavlarına girmelerine izin verileceğine karar verdi.

Hindistan hükümeti, buna cevaben gelen kız öğrencilere hazırlanmak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu öne sürerek, sürenin bir yıl uzatılmasını talep etmişti. Hükümetin beyanına göre, örneğin, ek yurtlar inşa etmesi ve yoğun fiziksel kurslarını kadınlar için ayarlanması gibi ön koşullar gerekiyordu.

Dünkü mahkeme, kadınların Kasım ayında sınava girmesine izin verileceği ve kız öğrencilerin 2022'de akademiye katılmalarının önünü açarak kararını onadı.

Daha önce, kadınların subay olarak hizmet etmelerine ve diğer askeri okullara devam etmelerine izin veriliyordu - ancak uzun süredir Ulusal Savunma Akademisi'ne giremiyorlardı.