Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, düşük gelirlerine rağmen birkaç yıl içinde servet yaptıkları kaydedilen 4 kişi hakkında "FETÖ üyesi olmak" ve "terörizme finans sağlamak" suçlarından iddianame düzenledi.
MASAK RAPORU VAR
Savcılık, şüphelilerin mal varlıklarına ilişkin Mali Suçları Araştırma Kurulundan (MASAK) rapor istedi. MASAK raporunda, şüphelilerden Havva A.E'nin, Fetullah Gülen'e ait Demetevler'de kurulu bir yurtta, 7 yıldır bin-bin 500 lira ücretle muhasebe sorumlusu olarak çalıştığı, son 8 yılda 6 buçuk yıl bir muhasebe firmasında görev yaptığı ve 2015'te buradaki kazancının bin 273 lira olduğu, ayrıca 2011-2012'de özel eğitim kuruluşunda görev yaptığı belirtildi.Kadir E'nin bir firmada bin 600, Seyfi A'nın ise asgari ücretle çalıştığı belirtilen raporda, şüphelilerden Havva A.E'nin üzerine geçen yıl tescil edilen Peugeot marka bir Otomobil bulunduğu, eşi Kadir E'nin üzerine ise ilki 2007, sonuncusu da geçen yıl olmak üzere 6 otomobil tescil edildiği belirtildi. Rapora göre, şüphelilerden Seyfi A'nın üzerine ise sonuncusu geçen yıl alınmış 3, oğlu Sadık A'nın üzerine ise ikisi geçen yıl alınmış 3 araç tescilli görünüyor. Raporda şüphelilerden hepsinin geçen yıl araç aldığı belirtiliyor.
HİÇ KREDİ KULLANMAMIŞLAR
Raporda şüphelilerin üzerine kayıtlı taşınmazlara da yer verildi. Buna göre Havva A.E'nin 2008, 2010, 2012 ve 2014 yıllarında alınmış 4 adet taşınmaz mülkü bulunuyor. Şüphelinin bir taşınmazını 2010'da sattığı belirtiliyor. Şüphelilerden Seyfi A'nın üzerinde de 2006, 2010, 2011 ve 2014 yıllarında alınmış 4 taşınmaz bulunuyor. Seyfi A'nın ayrıca Ankara Altındağ Beşikkaya Mahallesi'nde 2, Yenimahalle Gazi Mahallesi'nde 1 dairesi bulunuyor. Savcılık iddianamesinde şüphelilerin bu taşınmazları edinmek için kredi kullanmadıkları bilgisi de yer aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı kredi işlemlerinden yapılan sorgulamada şüphelilerden sadece Kadir E'nin geçen yıl bir bankadan 36 ay vadeli 20 bin lira kredi çektiği, diğer şüphelilere ait kredi kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi. İddianamede, şüpheli akrabaların taşınmaz ve otomobil alım satımları ve bunlara ilişkin olabileceği değerlendirilen para transferleri aktarıldıktan sonra, "Bu verilere göre, şahsın kendisinin, eşinin, kardeşinin ve babasının Nisan-Eylül 2015 döneminde birer tane araç satın almalarının dikkat çekici olduğu, 2012'den itibaren taşınmaz alım kayıtlarına bakıldığında, bu dört şahsın toplam harç matrahı 245 bin lira olan üç adet taşınmaz alım kaydının bulunduğu anlaşılmıştır" denildi.
'45 BİN LİRALIK ZİYNET EŞYASI'
İfadesine başvurulan Havva A.E, Kırıkkale'de yüksekokulda okurken, bir yıl Fetullah Gülen cemaatine ait olduğunu bildiği yurtta kaldığını, mezun olduktan sonra cemaatin referansıyla önce Dünya Radyo'da, ardından bir öğrenci yurdunda işe başladığını ve 4-5 yıl kadar çalıştığını anlattı. Buralardayken aylık gelirinin bin 300 lira kadar olduğunu bildiren kadın, daha sonra tuhafiye-giyim üzerine iş yeri açtığını ve halen burada çalıştığını dile getirdi.
Eşiyle toplam gelirlerinin 8 bin lira civarında olduğunu iddia eden kadın, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yapılan aramada, evindeki 45 bin lira değerindeki ziynet eşyasına el konulduğunu belirtti. Oturdukları evi 2013'te 170 bin liraya aldıklarını, bunun için 70 bin lira kredi çektiklerini, ayrıca elden de borçlandıklarını savunan kadın, Altındağ'daki apartman dairesini ise 27 ya da 37 bin liraya satın aldıklarını, ayrıca kendisine ait 2004 model bir otomobil ile 2015 model, eşinin 80 bin lira civarında parayla sıfır kilometre olarak aldığı bir başka otomobil bulunduğunu ifade etti. Havva A.E, üzerine kayıtlı taşınmaz mal ve otomobilleri akrabalarından borç alarak satın aldığını öne sürdü. FETÖ ile bağlantısı bulunmadığını savunan Kadir E. ise eşi üzerine kayıtlı mal varlığından haberi olmadığını söyledi. Seyfi A. da mal varlığını kira geliri, yurt dışında bulunan akrabalarının yardımı ve emekli maaşıyla edindiğini iddia etti. Sadık A. da FETÖ üyeliği iddiasını reddetti ve bir otelde garson olarak çalıştığını, üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmadığını savundu.