Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İstanbul Kabataş iskelesinde ada vapurunda yer kapmak için sosyal mesafeyi ihlal ederek vapura koşanların fotoğrafını paylaşarak şunları kaydetti: “Hafta sonu çok olumsuz bir fotoğraf vardı. ‘Vapura koşuş’. Bu fotoğraf, sağlıkçı arkadaşlarımızın kalbini çok kırdı. Sağlık çalışanları icabında 36 saate kadar görev yapıyor, 12 saat evde duruyor, tekrar gelip 36 saat çalışıyor.”
ÇOK EMEK VERİLİYOR
Tüm arkadaşlarımız, hemşire arkadaşlarımız, temizlik görevlileri, yemekhane çalışanları, güvenlik görevlilerimiz hemen hepsi tüm sağlık çalışanları süreçte çok emek veriyor. Bu süreçte enfekte olan çok arkadaşımız var. Hayatını kaybeden 30’a yakın doktorumuz var. Fotoğrafı gören “Hocam, biz bu kadar emek sarf ediyoruz, cansiperane çalışıyoruz’ dedi. Tam ‘vakaları azalttık’ derken tekrar 1000’leri geçtik. Yapılacak iş çok basit; fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralları. Lütfen vatandaşlarımız bize yardımcı olsun. Biz de onları alkışlayalım.”
VAKALAR DAHA DA ARTARSA KISITLAMA GELİR
Prof. Dr. İlhan, vaka sayılarında artış olursa bölgesel kısıtlamaların olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu o il için, sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, sokakta bulunulan saatlere kısıtlama getirebilir, AVM’leri kapatabilir. Okulların açıldığını düşünürsek okullar ile ilgili kısıtlamaya gidebilir. Her türlü yetki ilin kendisinde. Tabi rakamlar çok ilerler, 2 binleri, 3 binleri geçer tabi ülke genelinde de benzer kısıtlamalar getirilebilir.”
SAHİL DE TIKLIM TIKLIM FERİBOT DA!
Bursa’da hafta sonunu fırsat bilen günübirlik tatilciler, Kumla Sahili’ne akın etti. Tüm uyarılara rağmen vatandaşların oluşturduğu kalabalık sahilleri doldurdu. Plajda ne sosyal mesafe vardı ne de maske. Öte yandan Geyikli-Bozcaada iskelesinde feribot ağzına kadar doldu. Uzun kuyruk oluşturan tatilciler adada neredeyse adım atacak yer bırakmadı.
‘AŞI DA OLSA BİR DÖNEM ENFEKSİYONLA YAŞAYACAĞIZ’
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, dünyadaki aşı çalışmalarının umut verici olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Muhtemeldir ki kasım, aralık ayında bazı firmalar aşılarını kullanıma sunacak. Ancak dünya 8 milyar nüfusa sahip. Herkesin aşıya aynı dönemde ulaşması mümkün değil. Dünyada son bir hasta kalana kadar bu virüsle mücadele devam edecek. Dolayısıyla bu enfeksiyonla aşı bulunmuş olsa dahi bir dönem birlikte yaşayacağız.”
VİRÜSÜ YENEN PROFESÖRDEN 3 ÖNEMLİ TAVSİYE
Türkiye’deki ilk koronavirüs vakalarından biri olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Göksoy, 10 yıldır hayatında yaptığı değişikliklerle hastalığı yendi. “Sigarayı bırakarak, 70 kilo vererek, dengeli beslenerek, hareketli bir insan haline gelmek suretiyle son 10 yıldır Kovid-19’a hazırlık yapıyormuşum” diyen Göksoy şöyle konuştu: “Vücudunuza özen gösterip sigara içmeyin, egzersiz yapın ve dengeli beslenin. Koronavirüse yakalanmasanız bile ömrünüz uzar. Hareket ederek sağlıklı kalmak isteyen insanlar için engel yok.”