Her şeyini kaybetti ama pes etmedi! Öğrencileri hayata bağladı

Hatay'da asrın felaketinde annesini, kardeşini, eşini ve 3 evladını kaybeden, 90. saatte enkazdan çıkarılarak bir bacağı ampute edilen öğretmen Zeynep Nur Kalkan, öğrencileriyle yeniden hayata tutundu.

SONER KAN

Antakya'da 6 Şubat'taki felaketi yaşayan Türkçe Öğretmeni 34 yaşındaki Zeynep Nur Kalkan'ın, 35 yaşındaki eşi Ali Efdal, 6 yaşındaki oğlu Yiğit Eren, 2 yaşındaki ikizleri Oğuz Ata ve Yağız Alp ile birlikte yıkılan binanın enkazında kaldı. Enkazdan 90. saatte kurtarılan Zeynep Öğretmen, eşinin ve evlatlarının acı haberini ise hastane yolunda aldı. Bir bacağı ampute edilen ve yaşam mücadelesi veren Zeynep Öğretmen, annesi Ayşe Gül ve kardeşi Şamil Kalkan'dan da acı haber aldı. Tedavi sürecinin ardından mayısta hayırseverlerin destekleriyle takılan protez bacakla yeniden yürümeye başlayan Kalkan, eylülde Bezge İmam Hatip Ortaokulu'ndaki öğrencilerine yeniden kavuştu, onları evlatlarının yerine koydu.

Zeynep Öğretmen artık tüm öğrencilerini kendi evladı gibi görüyor.

90. SAATTE KURTULMUŞTU

Ekiplerin kendisini termal kamerayla fark ederek 90. saatte enkazdan çıkardıklarını anlatan Zeynep Nur Kalkan şunları kaydetti: "Yaklaşık 11 yıldır bu görevi yapıyorum. Şubat benim için çok farklı bir anlam ifade ediyordu aslında... Ta ki depreme kadar... Öncesinde şubat benim doğum günümdü. Atandığım ay şubat ayıydı. İnsanın geleceğe dair bir planı olur, biz bir gün sonrası için plan yapmıştık. Hepsi o gece yıkıldı. 4 gün enkaz altında kaldı. Çıkınca da baygındım. Ankara'da 1 ay tedavi gördüm, bacağım ampüte edilmiş. Ailemin acısından bacağımın yokluğunu fark etmedim bile... Hayırseverlerin desteğiyle artık yürüyorum. Eylülde öğrencilerime kavuştum. Onlara bir umut ışığı olmak beni hayata yeniden bağladı. Çünkü evlatlarını kaybetmiş bir anne için en büyük acı bu olsa gerek. Onların hepsi benim birer evladım oldu. Babam benim için hayatımın en önemli insanı, her zaman yanımda. Ben bu şekilde hayatıma devam etmeye çalışıyorum."

Zeynep Öğretmen, ikiz kızlarını ve oğlunu depremde kaybetti.

CUMHURİYET, ÖĞRETMENLER SAYESİNDE PAYİDAR

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü "Sayende Öğretmenim" mesajıyla kutladı. 100 yıldır var olan şanlı Cumhuriyet'in ilelebet payidar kalmasında öğretmenlerin her zaman en önemli görevi üstlendiğini belirten Bakan Tekin, "Aziz milletimiz, en çetin ve en mihver zamanlarda dahi görevini özveriyle ifa eden, vatan evlatlarının yarınları için canı gönülden çalışarak daha müreffeh bir geleceği tahayyül eden meslektaşlarımın omuzlarında yükselecek" dedi. Tekin, Bakanlık tarafından hazırlanan "Sayende" adlı kısa filmi de paylaştı. Sanatçılar gönüllü olarak oynadığı filmin çekimleri Kabataş Lisesi, Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Nişantaşı Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi.

RAPOR İSTEMEDİ, OKULUNA KOŞTU

Depreme 2 çocuğu ve eşiyle Antakya'daki evlerinde evlerinde yakalanan 39 yaşındaki sınıf öğretmeni Halil Uyan yaklaşık 6 saat sonra yakınlarının yardımıyla enkazdan yaralı çıkarıldı. 2 ay yatağa bağımlı kalan Halil Öğretmen temmuzda ayağa kalkmayı başardı. Doktorlarının "Rapor verelim, bu şekilde çalışamazsın" demesine rağmen çok sevdiği mesleğine dönen Uyan, şöyle konuştu: "Okula başka bir ayakkabıyla geliyorum. Buraya geldikten sonra da özel yapım terliğimi giymem gerekiyor. İşte 'Hocam siz eğilmeyin, biz yardımcı olalım' diyorlar. Merdivenlerden inerken de çıkarken de önümde ve arkamda koruma gibi beni indiriyorlar, çıkarıyorlar, kimse çarpmasın, düşmeyeyim diye, hepsine çok teşekkür ediyorum."

24 KASIM VEFASI

Adana'da depremde oturduğu 14 katlı Ekim apartmanının yıkılmasıyla enkaz altında 42 kişiyle can veren, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Zuhal Taşkın, ölümünün ardından gelen ilk 'Öğretmenler Günü'nde unutulmadı. Şehit Ali Bezik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencileri Yağmur Sena Aktaş, Nisa Türkönü, Onur Öden ve Mehmet Şahin, öğretmenlerini kabri başında andı.

Yağmur Sena Aktaş, "Zuhal Hoca hep bizim yanımızdaydı. Bir şeye ihtiyacımız olduğunda hep Zuhal Hoca aklımıza geliyordu. Bu yıla onsuz başlamak, onsuz devam ettirmek çok zor oldu. Onsuz geçirdiğimiz ilk öğretmenler günü. Onu çok özlüyoruz" dedi.

TÜRKİYE ŞEHİT ÖĞRETMENLERİNİ UNUTMUYOR

Terör örgütü PKK tarafından katledilen Necmettin Yılmaz, Şenay Aybüke Yalçın, Neşe Alten, Ayşe ve Numan Konakçı, Yasemin ve Bayram Tekin'in de aralarında bulunduğu şehit öğretmenler, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde anılıyor. 23 yaşında PKK'nın katlettiği sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz'ın babası Hamit Yılmaz, "Oradaki öğrencileri okutup hakim, savcı, doktor edip bu millete faydalı evlatlar yetiştirmek için elinden gelen çabayı gösterdi Necmettin" dedi.

Yılmaz, eğitim verip oğlunun vatana millete hayırlı bir fert olmasına katkı sağlayan bütün öğretmenlerinin gününü kutladı. Müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın babası Sadık Yalçın ise "O dönem bölgeyi sıkıntılı gördüğümüz için göndermek istemedik ama bize ders verircesine 'Bayrağın dalgalandığı her yer vatanımızdır, bunu senden öğrendik babacığım, neden şimdi böyle diyorsun.' dedi. O zaman biz de kabul ettik" diye konuştu.