Her şey bir ‘telsiz’le başladı Türkiye'nin en değerli şirketi oldu

Salı günü Türkiye'nin değerli şirketi olan, dünyanın en büyük savunma sanayisi kuruluşları listesinde 4 sıra yükselerek 57. sırada yer alan ASELSAN yıllar önce sadece telsiz üretsin diye kurulmuştu.

1

Bügün  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birçok eksiğini temin etmenin yanı sıra büyük rakamlara ihracatlar da gerçekleştiren ASELSAN, 1975 yılında sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulmuştu.Kuruluşundan yaklaşık 5 sene sonra 1980' de ilk sırt ve tank telsizleri  Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmişti ve süreç başlamıştı. 1981' de ilk el telsizi ve Banka Alarm Sistemlerinin tasarımı yapılmıştı.Kurum bugün ise savaş gemisi, füze, savaş helikopteri bile yapabilecek seviyeye geldi.

İLK İHRACAT 1983 YILINDA GERÇEKLEŞTİ

•Kurum telsiz üretimlerinin ardından 1983' de ilk ihracatını gerçekleştirmişti.•1982–1985 arasında Sahra Telefonları, Bilgisayar Denetimli Merkezi Sistemler ve Lazer Mesafe Ölçme Cihazları gibi yeni ürünleri envantere katılmıştı.

 
•1986'da ASELSAN geliştirdiği Elektronik Harp ve Data Terminal cihazları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne katkıda bulunmuştu.1987 YILINDA ASELSAN CANLANMAYA BAŞLADI•1987 yılında ASELSAN Stinger Füze üretimi için 4 NATO ülkesinin katıldığı ortak projeye dahil olmuştur ve kalın film hibrid devre üretimi için gerekli yatırıma başladı.

•1988 yılında ASELSAN F-16 programı için ilk aviyonik cihazını üretti.

 
•1989' da  Pakistan' a ilk teknoloji transferi yapıldı ve  Pakistan' ın NRTC tesislerinde ASELSAN lisansı ile telsiz imalatına başlandı.
 
•21.05.1990 tarihinde ASELSAN hisseleri halka arz edildi ve kurum 01.08.1990 tarihi itibariyle İMKB'de işlem görmeye başladı.
 
•1990' da ASELSAN faaliyet alanlarına göre 3 grup halinde yeniden yapılandırıldı.•1991 yılında SSİK 91-3 kararıyla  Aselsan' da Radar Teknoloji Merkezi kuruldu.
 
•1992' de Radar sistemleri ASELSAN' ın ürün yelpazesine katıldı.
 
•1992 yılında SSİK 92-4 kararıyla  Aselsan' da Elektro-Optik Teknoloji Merkezi kuruldu.•1994 yılında Otoyol Acil Yardım Haberleşme Sistemleri ve Ücret Toplama Sistemlerinin tasarım, montaj ve işletmeye alma çalışmaları ile bu sistemlerin yurt dışına pazarlama çalışmaları başlandı.
 
•1995 yılında kurum Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu bugüne kadar sürdürülen çalışmalar ile Hibrit Mikro elektronik, Ataletsel Seyrüsefer, Kızılötesi Güdüm, Lazer güdüm,  Termal Görüntüleme Sensorları, Pasif Görüntü Yoğunlaştırıcılar, Lazer Üreteçler ve Sensorlar gibi temel konularda proje faaliyetleri gerçekleştirdi.•1995 yılında elektro-optik sistemlerin farklı platformlara uygulanabilirliği ve daha etkin kullanımına yönelik entegre sistem çalışmaları yapılmış, ayrıca ring lazer jiroskoplu INS sistemi üretimine başlandı.
 
•1996'da TASMUS sözleşmesi imzalandı ve 1997' de ASELSAN 1919 Cep Telefonu piyasaya sürülmüştür.
 
•1998'de termal kameralar, termal silah dürbünü ve termal görüş cihazları ile hedef koordinat belirleme cihazları  TSK' nın hizmetine sunuldu.
 
•1999'da Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi, MILSIS Elektronik Harp ve X-Band Uydu Haberleşme Sistemi sözleşmeleri imzalandı.•2001 yılında ASELSAN MİKES A.Ş.'nin %72 hissesini devralmıştır.

2001 yılında KMS sistemleri seri üretim projesi imzalandı2002'DE ASELSAN ŞAHA KALKTI•2002 yılında şirketin özsermayesi geçen yıla oranla iki buçuk kat büyümüş ve toplam kaynakların yaklaşık dörtte biri oranına ulaşmıştır.
 
•2002 yılında  TSK Hava Platformlarında kullanılacak MWS-TU Füze İkaz Sistemi ve Leopard Volkan Atış Kontrol Sistemi projesi imzalandı.
 
•2003 yılında, SPEWS-II F-16 Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi gibi büyük projeler için uzun dönemi kapsayan sözleşmeler imzalandı.
 
•2004 yılında HEWS-CMDS CHAFF/FLARE atıcı sistemi projesi imzalandı.
 
•2005 yılında HEWS, Helikopter Lazer İkaz Alıcı sistemi projesi (LİAS) Projesi ve K.K.K.' lığı Aviyonik Sistem Modernizasyonu projesi imzalandı.
 
•2006 yılında ASELPOD projesi imzalandı.
 
•2007 yılında ASELSAN Entegrasyon Holü Binası inşası tamamlandı ve yerleşme faaliyetleri gerçekleştirildi.
 
•2007 yılında MİLGEM savaş sistemi tedarik projesi imzalandı
 
•2008' de, ATAK sözleşmesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) projesi imzalandı ve ASELSAN özgün olarak geliştirilmiş ilk Hava Savunma Radarını teslim etti.
 
•Ocak 2008' de Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı, Savunma Sistem Teknolojileri ile Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Grup Başkanlığı olarak yeniden yapılandırıldı.
 
•2008 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma gemisi projesi, AKSAZ ve FOÇA Deniz üssü su altı ve üstü gözetleme ve tespit sistemi (Yunus) projesi, Yeni Tip Karakol Botu projesi ve JEMUS  Kastamonu,  Konya Telsiz sistemi projesi imzalandı.

•2009 yılında dört Ar-Ge Merkezi kurulmuş,Leopard-1 Tankı modernizasyonu tamamlandı, MİLGEM Savaş Sistemi 2nci Gemi projesi, Kundağı Motorlu Obüs (Fırtına) Mühimmat aracı için Mühimmat Transfer sistemi projesi ve SAR / Keşif Sistemi Tedarik Entegrasyon projesi imzalandı.

 
•2009 yılında BAE için STAMP ve STOP sistemi projesi, ADOP-2000 Ateş Destek Sistemi projesi, Kara Konuşlu uzaktan ED/ET kabiliyeti kazanımı projesi imzalandı.•2010 yılında  Antalya ve  Isparta'da 112 Acil Çağrı Merkezi açıldı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Sayısal Trunk telsiz sistemi ihalesi kazanıldı, Tasmus-G 2nci  Ordu Projesi teslimatları gerçekleştirildi.
 
•2010 yılında BAE'nin ihtiyacı kapsamında Patriot Füze Sisteminin Antenna Mast Group ürünleri için alt yüklenicilik anlaşması  Raytheon Firması ile imzalandı, ATMACA Elektronik Sistemleri geliştirme projesi,  Pakistan Savunma Bakanlığı Yazılım Tabanlı Telsiz projesi, Deniz Platformu 3B Arama Radarı projesi, Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Sistemi Geliştirme projesi, 12 adet Hava Savunma Radarı projesi ve 35MM Çekili Hava Savunma Topu Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Geliştirme projesi imzalandı.
 
• 2011 yılında ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Gemi LPI Radar sistemi ALPER (ASELSAN Low Power ECCM Radar), üretiminin ve fabrika kabul testlerinin gerçekleştirilmesini takiben MİLGEM Projesi kapsamında TCG  Heybeliada korvetine entegre edildi. Liman Kabul Testleri başarı ile tamamlandı ve sistemin teslimatı tamamlanarak ilk görevine başladı.
 
• 2011 yılında "MİLGEM 1. Gemisi TCG HEYBELİADA Deniz Kabul Testleri başarı ile tamamlandı ve donanmaya teslim edildi. SSM, ASELSAN, STM, RAYTHEON firmaları arasında "Ay Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu Projesi" imzalandı. SSM ile ASELSAN arasında "Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi"
 
Mayıs 2012’de Necmettin BAYKUL Aselsan Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Yenimahalle Belediyesi tarafından Aselsan Macunköy Tesisleri yakınında bir parka Aselsan Kurucu Genel Müdürü Hacim KAMOY’un adı verildi.
2012 yılında Aselsan tarafından geliştirilen tasarım, üretim ve teslimatları 23 yıl süren Türkiye’nin İlk Milli Hava Savunma Sistemi, “Kaideye Monteli Stinger Sistemi”nin son beş adedi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.
 
2012 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda; Üniversite- Sanayi işbirliğinin başarılı örneklerinden; radar alanında kritik teknoloji olan Galyum Nitrat Transistör ve Tümleşik Devre Yapımı için İleri Teknoloji Yatırımı Mutabakat Muhtırası Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan ve Bilkent Üniversitesi arasında, “Teknoloji Kazanım Yol Haritası Sözleşmeleri” de Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi’nde Aselsan 2012 yılında Üniversitelerle başlattığı 11 yeni SAN-TEZ Projesi ile en yüksek sayıda projesi kabul olmuş olan firma olarak “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Başarılı Firma Ödülü”nü aldı.?
 
2013 yılında Aselsan dünyanın ilk 50 savunma sanayi şirketinden biri olma yönündeki tırmanışını sürdürdü, savunma cirosunda dünyanın en büyük 74’üncü şirketi oldu. ?
 
2013 yılında Aselsan 11’ inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF 2013) ikibin metrekareyi aşan alanda en geniş katılımı sağlayan firma oldu.?
 
2013 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ASELSAN arasında Dördüncü Nesil(4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi (ULAK) sözleşmesi imzalandı. Denizde Hava Savunma Harbinin Ana Sensörü Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Faz-1 Projesi Sözleşmesi ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalandı. Aselsan tarafından geliştirilen Yeni Nesil Termal Kameralar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve Ürdün’deki ortak girişim şirketlerinin yatırımları tamamlandı, işletmeye alındı. Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ ve Kazakistan Savunma Bakanı Adilbek JAKSI¬BEKOV’un katıldığı törenle, yılda 3 bin gece görüş cihazı, 1200 termal nişangah, 3 bin adet de gündüz görüş nişangahı üretme kapasitesine sahip Kazakistan Aselsan Engineering (KAE) Fabrikası’nın açılışı yapıldı.?
 
2013 yılında Aselsan Türkiye İhracatçılar Birliğinin düzenlediği İnovasyon Haftasında “Teknoloji Geliştirme Liderlik Ödülü”nü ve TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri kapsamında “Havan Tespit Radarı” ürünü ile büyük firma dalında “2013 Yılı Yenilikçi Ürün Ödülü”nü aldı.??

ASELSAN’ın yeni şirketi Sivas’ta kuruldu. ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim Tesisinin temeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı törenle atıldı. Yüzde 50 ASELSAN ve yüzde 50 Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı ile kurulan Şirket, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Teknokenti içinde faaliyet göstermektedir.
 
Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri (UGES) Sektör Başkanlığı kuruldu. ASELSAN’ın 5nci Ar-GE Merkezi olan UGES bünyesinde, ASELSAN'ın kuruluşundan itibaren kazanmış olduğu teknoloji birikimini, ülkemizin diğer stratejik teknoloji alanları olan; ulaşım, güvenlik, enerji, trafik-otomasyon ve sağlık konularında da ürün geliştirme amaçlı olarak kullanması hedeflenmiştir.?
 
ASELSAN Akademi Kuruldu. ASELSAN’ın kurumsal akademisi olan ASELSAN Akademi 2014 yılında kurulmuştur. ASELSAN Akademi, ASELSAN bünyesinde yer alan faaliyetlerin, bireylerin ve takımların kurumsal olarak entegre bir şekilde gelişmesini; bireysel ve kurumsal öğrenmeyi sağlamak, bilgi/bilgelik düzeyini artırmak ve kurumsal hafıza oluşturmak suretiyle gerçekleştirerek ASELSAN’ın kurumsal hedeflerini ve stratejilerini desteklemeyi amaçlamaktadır.?
 
Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 67. sırada yer almıştır.??
 
ASELSAN’ın radar ve elektronik harp geliştirme, üretim, test ve mühendislik birimlerinin konumlandığı ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla 16 Mart 2015 tarihinde açılışı yapılarak faaliyetlerine başlamıştır.
 
2015 yılında düzenlenen 12nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (İDEF 2015) 2000 metrekareyi aşkın sergileme alanında ürünlerini sergilemek suretiyle en geniş katılımcı olarak yer almıştır.?
 
Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 62. sırada yer almıştır.?
 
1975 yılında kurulmuş olan ASELSAN savunma sanayi alanında 40ncı hizmet yılını tamamlamıştır.??

ASELSAN 2016'da rekora koştu

Elektronik teknolojileri ve sistem entegrasyonu alanında, Tu¨rk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bas¸ta olmak u¨zere yurt ic¸i ve dıs¸ındaki mu¨s¸terilerine katma degˆeri yu¨ksek, yenilikc¸i, gu¨venilir u¨ru¨n ve c¸o¨zu¨mler sunan ASELSAN açısından 2016 oldukça verimli geçti.
 
Savunma elektronigˆinin her alanında olan ASELSAN, geçen yıl da TSK'nın ihtiyac¸larını bu¨yu¨k oranda kars¸ıladı. Şirket, askeri projelerden elde edilen bilgi birikimi, yetenek ve nitelikli insan gu¨cu¨nü, sivil alanda digˆer kamu kurum ve kurulus¸larının elektronik sistem ihtiyac¸larının karşılanması için kullandı.
 
Bu gelişmeler doğrultusunda ASELSAN, geçen yıl yurt içinden ve dışından gelen talepleri karşılamak üzere 37 sözleşme yaptı.
 
Sözleşmelere konu siparişlerin teslimat süresi 2023 yılına kadar yayıldı. Teslimatların önemli bir kısmı ise 2018'e kadar tamamlanacak.
 
Sözleşmeler 3 farklı para biriminde yapıldı. Buna göre, ASELSAN'ın aldığı siparişlerin ekonomik karşılığı 1 milyar 889 milyon 402 bin lira, 1 milyar 531 milyon 806 bin dolar ve 623 milyon 478 bin avro olarak dağılım gösterdi.
 
Dolar için 3,03, avro için 3,35 liralık ortalamalarla yapılan hesaplama ile şirketin geçen yıl aldığı işlerin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 8 milyar 619 milyon 425 bin lirayı buldu.
 
Şirket, 2015 yılında 3 milyar 879 milyon lira tutarında yeni sözleşme imzalamıştı.
 
Sözleşmelerden 29'u yurt içine yönelik taleplerin karşılanması, 8'i ise yurt dışına ilişkin siparişler için yapıldı.
 
ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yapılan sözleşmeler kapsamında Modüler Geçici Üs Bölgesi, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi - Hava Savunma Erken İkaz Radarı, Silah Tespit Radarı, Ateş Destek Otomasyon Sistemleri, ASELPOD Elektro Optik Hedefleme Sistemi, Elektronik Harp Sistemleri, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Tedariki Lazer Hedef İşaretleme Sistemi gibi projeler ve ürünlerin temininde görev aldı.
 
Şirket, ayrıca savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen firmalarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Nurol Makina, OTOKAR, ROKETSAN, HAVELSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) çeşitli taleplerini karşıladı.
 
ASELSAN, askeri projelerin yanında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Mekansal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi Altyapı Kurulumu İşi Projesi ile Petrol ve Doğalgaz Boru Hatlarının Güvenliği Projesi'nde görev aldı.
 
Şirket, yurt dışına haberleşme teçhizatı, elektro-optik sistemler, SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedarik etti.
 
Aslesan 2017 yılında da birçok askeri ve teknolojik alanda hız kesmeden üretime, araştırmaya ve ihracata hız kesmeden devam etmektedir. ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, Uzay Teknolojileri, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik birçok alanda üretime devam etmektedir. 

Kaynak: Star.com.tr