Her kamerayı bantlarız

İmamoğlu'nun otel toplantısında kameraları karartan koruma, “Gittiğimiz her yerde kameraları kapatırız. Jammer da hep taşınır ama neden taşıdığımızı bilmiyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

İmamoğlu'nun gizli toplantısı için oteldeki kameraları bantla kapatan koruma Çağlar Türkmen, bunun rutin bir uygulama olduğunu belirterek, "Yaptığı her görüşmede kameralar bantlanır" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında şüphelilere yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması sürüyor. Etiler'deki Le Meridien Otel'de 12 Ekim 2024'te İmamoğlu'nun yolsuzluk soruşturmasında "örgüt yöneticisi" ve "para kasası" olarak anılan Tuncay Yılmaz, Ertan Yıldız, Adem Soytekin, Fatih Keleş ve Hüseyin Köksal'la yaptığı gizli toplantıdan 50 dakika önce otele gelen korumalarının, koridoru gören güvenlik kameralarını siyah bantla kapattığı görüntüler soruşturma dosyasına girdi.

İBB'ye yönelik 2. dalga operasyonunda gözaltına alınan özel koruma Çağlar Türkmen ifade verdi. İmaoğlu'nun tüm görüşmelerinde koruma ekibinin kameraları bantladığını belirten Türkmen şunları söyledi:

'RUTİN BİR UYGULAMA'

"Ekrem İmamoğlu'nun buraya geleceğinden dolayı kamera görüntüleri kapatılmıştır. Çünkü daha Balıkçı Kahraman isimli restoranda İmamoğlu'nun görüntülerinin basına sızdırılması sebebiyle daha sonra gideceği yerlerdeki kamera görüntüleri bantlanır ve kameranın görüntü alması engellenir. Yapılan her görüşmede kameralar bantlanır. Bu karar Ekrem İmamoğlu'nun koruma ekibi olarak alınmış bir karardır. Rutin olarak yapılan bir işlem olduğu için bana kimse talimat vermedi, ben kendim bantladım."

Otelin güvenlik kamerası kayıtlarında 8 Ekim'de 2 kişilik koruma ekibinin otele uğrayarak 12 Ekim'deki toplantı önceki 4 gün kameraların kapalı kalmasına neden olduğu da görüldü.

4 GÜN NEDEN KAPATTINIZ?

Koruma Türkmen, "Kamuya açık bir otel kamerasının 4 gün boyunca kapatan şahıslar kimler? Kamera neden kapatıldı?" şeklindeki soruya "Kamera görüntülerinde yer alan 2 erkek şahsı tanımıyorum. Görüntülerde bulunan şahıslardan biri ben değilim" dedi.

ÖZEL KALEM İFADE VERDİ

İBB'ye yönelik İstanbul, Ankara ve Tekirdağ'da düzenlenen yolsuzluk operasyonda 51 şüphelinin gözaltına alınmasının ardından bir zanlı daha yakalandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde ifade işlemlerine başlanan 52 zanlının bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu'nun emniyette verdiği ifadeye ulaşıldı. Belediyede memur olarak çalıştığını kaydeden Kasapoğlu, aylık gelirinin 220 bin TL olduğunu açıkladı. Özel Kalem Müdürü, kamu reklam alanıyla ilgili mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığı iddialarını reddetti.

"JAMMER'I NEDEN ALDIK BİLMİYORUM"

Koruma Çağlar Türkmen, otelde taşıdıkları valizlerle, "Mal kabul bölümünden sokulan ve çıkışta taşıdığımız valiz içerinde Jammer vardır. Fakat neden getirildiğini bilmiyorum. Biz jammer götürdüğümüz yerlere neden götürdüğümüz konusunda bilgi sahibi değildik. Bize şeflerimiz talimat verir, biz de götürürüz" diye konuştu. Türkmen'e İmamoğlu'nun Rumeli Hisarı'ndaki villasında kayıp kamera kayıtları da soruldu. Türkmen "Kamera kayıt cihazını siz mi söktünüz? Söktüyseniz kimden talimat aldınız. Kayıt cihazı nerede? Siz almaysanız kim aldı?" yönündeki sorulara "Kamera kayıt cihazını ben almadım. Kimin aldığı hakkında bilgim yoktur" yanıtını verdi.

BELEDİYELERİN JAMMER KULLANMA YETKİSİ YOK

Emniyet Genel Müdürlüğü, hangi kurumların jammer kullanabileceğine ilişkin bilgi verdi. TSK, Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün jammer kullanabileceği belirtilerek, belediye başkanları ve belediyelerin, 5809 sayılı Kanun kapsamında jammer kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmadığı vurgulandı.