Her doz aşıyla normal hayata bir adım daha! Türkiye toplumsal bağışıklığa koşuyor

Türkiye'de her gün bir başka meslek grubu daha programa dahil ediliyor, 24 saatte bir, yeni rekor kırılıyor. Dün de hız kesmeden devam eden aşılamada toplam doz miktarı 33.2 milyonu geçti.

Aşı tedarikinin artmasıyla çok sayıda grup, haziranda aşılama programına dahil edildi ve Türkiye, salgınla mücadelede büyük ivme yakalandı. Son 10 günde yaş sınırı olmaksızın tüm öğretmenler, sanat dünyası, kafe ve restoran çalışanları, ulaşım sektörü, avukatlarla kargo çalışanlarının aşılanmasına dün başlandı. 9 Haziran'da 45 yaş üstü başladı, 40 yaş için ise süreç yarın start alacak.

1 HAFTADA YÜZDE 65 ARTTI

Ülke genelinde dün gece saat 23.15'e kadar 33 milyon 324 bin 136 doz Kovid-19 aşısı yapıldı. İlk doz aşı uygulanan kişi sayısı 19.6 milyonu aşarken, ikinci doz aşı sayısı da 13.7 milyona yaklaştı. En fazla aşının uygulandığı il, 5.6 milyondan fazla dozla İstanbul oldu. Bu ili yaklaşık 2.8 milyon dozla Ankara, 2.3 milyon dozla İzmir takip etti. 4 Haziran'da 349 bin 231 olan günlük aşılama dozu, önceki gün saat 19.45 itibarıyla 578 bin 762'ye ulaştı. Böylece, günlük aşılama dozunda bir haftada yüzde 65 artış gözlendi. Öte yandan aşı randevusunda dakik olanlara aşı sırası bekleyen milyonlar adına teşekkürlerini ileten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün en az 450 bin kişinin aşı randevusunun bulunduğuna işaret etti.

ÖZEL GÜVENLİKLERE AŞI

Dün de aşılama programına bir meslek grubu daha eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü özel güvenliklerin ve sektör çalışanlarının aşı randevularının tanımlandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, ülke genelinde görev yapan 331 bin 491 özel güvenlik görevlisi, 2 bin 248 özel güvenlik şirketi, eğitim kurumu ve alarm izleme merkezi yöneticisi ile özel güvenlik eğitim kurumlarında eğitim veren 3 bin 339 uzman eğiticinin bugünden itibaren aşılanacağı belirtildi.

TAKSİCİLERE İLK DOZ BAŞLADI

Öncelikli gruba alınan taksi ve dolmuş esnafıyla kuryelerin aşılanmasına dün başlandı. Şoför Nuri Hatı, aşı olduğu için rahatladığını söyledi. Minibüs şoförü Selçuk Karaca ise şöyle konuştu: "Özellikle parayla sıcak temastayız. Tüm meslektaşlarım bir an önce aşılarını olsun."

ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN HİBRİT MODEL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedarik sürecinin planlandığını gibi devam ettiğini belirterek ay sonunda 20 yaşa aşı tanımlanacağını belirtti. 30 milyon doz BioNTech'in yarısının teslim edildiğini söyleyen Koca, "Bugün-yarın 3.5 milyon doz daha Sinovac gelecek, BioNTech'ler ise planlandığı şekilde teslim ediliyor" dedi. 3.doz aşıda etkinlik ve koruyuculuk tespiti için hibrit modelin izlenebileceğini söyleyen Koca, ilk 2 dozu Sinovac aşısı olan bir gruba yine Sinovac, diğer gruba BioNTech yapılacağını belirterek şöyle devam etti: "İlk 2 dozda BioNTech tercih edenler içinden gönüllü bir gruba da 3. dozda Sinovac, BioNTech ve yerli aşı vurulacak. Böylece 3. dozda hangi hibrit modelle en yüksek koruyuculuğun sağlandığını tespit edeceğiz."