'Hepimiz vebalden kurtulmuş olduk'

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne atanan din görevlileri heyecanlı. İmamlardan Ferruh Muştuer, “Cenabıhak burayı cemaatiyle buluşturduğunda hizmet nasip etsin diye dua etmiştim” diyor.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi için 3 imam ve 5 müezzin görevlendirildi. Diyanet İşleri Başkanlığınca camiye baş imam olarak ataması yapılan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın ile Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda dünya birincilikleri bulunan imam hatipler Ferruh Muştuer, Bünyamin Topçuoğlu ve müezzinler Mehmet Hadi Duran, İbrahim Çoban, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik ve Rıdvan Akbaş, tarihi bir sorumluk üstelendi. Din görevlileri duygularını anlattı.

ŞEREFLİ VE AĞIR BİR YÜK

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmamı Prof. Dr. Boynukalın: “Allah utandırmasın. Mahzun bir mabet Ayasofya, 86 yıldır kapalı duruyordu. Böyle bir şerefe nail olmak, açılışında bu vazifeyi üstlenmek gerçekten birçok insanın belki gönlünden geçireceği bir şeydi. Elhamdülillah bana nasip oldu. Rabbim yardımcımız olsun. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu işe vesile olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Adeta fethin tekrarı gibi bir şey oldu bu. Daha önce Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinin bir vebal kısmı var, bunu camiden çıkarma meselesi. Sonuç olarak hepimiz bu vebalden kurtulmuş olduk.”

ALLAH BİZE NASİP ETTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi imamlarından Ferruh Muştuer: “29 Mayıs’ta Fetih Suresi’ni okumuştum. Sonrasında süreç çok hızlı gelişti zaten. Büyüklerimiz uygun gördüler, burada imam olarak atanmamızı takdir ettiler. Bize de böyle bir görev verildiği için Rabbimize hamd ediyoruz, büyüklerimize teşekkür ediyoruz. 29 Mayıs’ta fetih kutlamaları gününde burada Fetih Suresi okundu, o da bize nasip oldu. Orada dua ettim zaten, ümit ettim, arzu ettim. Cenabıhak tekrar burayı cemaatiyle buluştursun ve buluşturduğunda burada hizmet etmeyi nasip eylesin diye dua ettik.”

BÜYÜK BİR SORUMLULUK ALDIK

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi müezzinlerinden Şükrü Asıleren: “İslam Peygamberi Hazret-i Muhammed’in müjdesine nail olmuş İstanbul’un fethinin nişanesi olan bir camide Bilal-i Habeşi’nin, Abdullah ibn-i Mektum Hazretlerinin görevini üstlenmek omuzlarıma çok büyük bir sorumluluk yükledi. Elhamdülillah, Rabbim de lütfeyledi, farklı bir duygu, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir duygu.”

ZİYARETÇİ YOĞUNLUĞU  

Vatandaşlar ile yurt dışında yaşayan Müslümanlar hem ibadet etmek hem de ziyaret için Ayasofya-i Kebir Camii’ne gelmeye devam ediyor. Her yaştan ziyaretçileri ağırlayan Ayasofya-i Kebir Camii bahçesinde de yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşların caminin bahçesinde dua ettiği, fotoğraf çektiği ve dinlendiği görülüyor. Ayrıca, yabancı turistlerden oluşan kafileler de rehberlerle camiye geliyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurt dışından gelen çok sayıda Müslüman’ın akın ettiği caminin önünde, öğle namazı öncesinde kuyruk oluştu. Ziyaretçilerden Abdurrahman Doğdu, “Emeği geçen herkesten Allah razı olsun, ilk başta da Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan. Bize bu anı yaşattı” dedi.

VALİ YERLİKAYA’DAN ÇORBA İKRAMI 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile Fatih Belediye Başkan Ergün Turan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gelenlere çorba ikram etti. Vali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sabah namazı sonrası Ayasofya Meydanı’nda misafirlerimize Fatih Belediye Başkanımız Ergün Turan ile birlikte çorba ikram ettik” ifadelerini kullandı.  

SABAH NAMAZINDA BÜYÜK COŞKU 

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl aradan sonra ikinci sabah namazı da büyük coşkuyla kılındı. Sabah ezanının okunmasının ardından namazı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kılmak isteyen Müslümanlar içeride sosyal mesafe kuralına dikkat ederek saf tuttu. Cami içine giremeyen Müslümanlar, namazlarını Ayasofya Meydanı’nda eda etti.  

AYASOFYA’NIN KEDİSİ GLİ’YE BÜYÜK İLGİ 

Ayasofya Camii’nin meşhur kedisi ‘Gli’, camiyi ziyarete gelenlerin ilgi odağı oldu. Sevimliliğiyle dikkatleri üzerine çeken Gli ile fotoğraf çektirmek için vatandaşlar adeta sıraya giriyor. Ayasofya Camii’ni ziyaret eden herkesin gözü meşhur kediyi ararken, bulanlar da cep telefonlarına sarılıyor. 16 yıldır Ayasofya’da yaşayan Gli’yi her yıl yaklaşık 3.5 milyon ziyaretçi görüyor ve kedi, “dünyada en fazla fotoğrafı çekilmiş kedi” unvanını elinde bulunduruyor. Meşhur kedi, artık yeni halıların üzerinde dolaşıyor ve uyumaya devam ediyor.