Hedef plastiksiz Yıldırım! İlklerin ilçesinden yeşil duyarlılık

Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde ‘yeşil seferberlik' başlatıldı. Plastik pet şişelerin toplanarak yerine cam termosların dağıtıldığı, 7/24 açık kütüphanelerde 631 bin pet şişe kullanımının önüne geçildi.

Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde 65 bin üyesi olan 3 'uyumayan kütüphane' ve devlet okullarında tek seferlik plastik ürün kullanımının önüne geçmek için başlatılan projeler, yüzbinlerce çocuk ve gence çevre bilinci aşılıyor. Belediye kütüphanelere su arıtma sistemi kurup 600 binden fazla pet şişenin kullanımının önüne geçti. Üye 65 bin öğrenciye cam ve çelik termos dağıtıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle pilot bir okulda bahçeye geri dönüşüm basket potaları konuldu. Öğrenciler plastik ve cam geri dönüşecek şişeleri potaya atıyor. Geri dönüşecek plastiklerden elde edilecek gelir ile okullara su arıtma sistemi kurulacak, okullardaki tüm öğrencilere de çelik termos dağıtılacak.

'PROJEMİZ TÜM İLÇEYE YAYILACAK'

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ni kendilerine model olarak aldıklarını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Okula ve kütüphaneye yerleştirdiğimiz su arıtma sistemleri ile dağıttığımız termoslar sayesinde plastik kullanımını azaltma hareketine destek veriyoruz. Türkiye'ye öncü olduğumuz Plastiksiz Yıldırım hareketimizi ilçemizin her köşesinde yaymaya devam edeceğiz. Plastiksiz Yıldırım- Plastiksiz Kütüphane projesiyle 631 bin 151 adet plastik şişe kullanımının önüne geçtik. Plastik kullanımını azaltmak amacıyla çıktığımız bu yolda projemizi sosyal tesislerimiz ve ilçemizde seçeceğimiz pilot okullarda devam ettirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

DEPREME KARŞI GÜÇLÜ DÖNÜŞÜM

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, gerçekleştirdikleri imar plan uygulamaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile deprem riski altındaki güvensiz ve sağlıksız konutları yıkarak yerine; modern, güvenli, sağlıklı konutlar inşa ettiklerini ifade etti. Başkan Yılmaz, ilçenin 26 farklı noktasında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaklaşık 7 bin konut ve 820 işyeri ürettiklerini söyledi. Başkan Yılmaz, "İmar uygulama planlarına kalıcı çözüm getirerek Yıldırım'da hizmetin önündeki en büyük engeli kaldırdık. Bu minvalde imar uygulamalarımıza başlayarak, 15 bin hak sahibine tapularını teslim ettik. Kısa süre içerisinde bu sayıyı 40 bine çıkaracağız. Mülkiyet problemini ortadan kaldıran, özellikle ilçemizin riskli alanda yeni ve güvenli yaşamın önünü açan imar ve plan uygulamaları bu şehir için adeta sessiz bir devrimdir. Bu uygulamalar ile 68 bin metrekare spor alanın, 36 bin metrekare sağlık alanını, 680 bin metrekare yeşil alanını, 93 bin metrekare sosyal ve kültürel alanı, 78 bin metrekare cami alanını ve 250 bin metrekare okul alanını bedelsiz olarak ilçemize kazandırdık" diye konuştu.

GELECEĞİN ALPER GEZERAVCI'LARI BURADA YETİŞİYOR

Molla Yegân Çocuk Üniversitesi'nde çocuklar, astronomi ve uzay bilimleri alanında temel eğitim alıyor. 5-13 yaş grubu kursiyerlere 27 branşta eğitim verilen tesisten yüzlerce çocuk yararlanırken uzaya yolculuk eğitimleri de tüm hızıyla devam ediyor. Yeni eğitim öğretim dönemiyle birlikte ilkokul, ortaokul, anaokulu ve rehabilitasyon merkezlerinin misafir edildiği Çocuk Üniversitesi'nde katılımcılar önce astronot kıyafeti giyiyor, sonrasında roket modelin içinden geçerek uluslararası uzay istasyonu modülünde bir astronotun 24 saatini gözlemleyebilme imkânı buluyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Yıldırım Belediyesi olarak toplamda 10 bin 131 öğrenciyi Molla Yegan Çocuk Üniversitesi'nde ağırladıklarını ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, "Molla Yegân Çocuk Üniversitemiz, evlatlarımızın ufkunu açacak, onların hayal dünyasını zenginleştirecek ve yeni Fatihlerin yeni Aziz Sancarların yeni Selçuk Bayraktarların yetişmesine vesile olacak" dedi.

168 YILLIK TARİHİ BİNA, SANAT MERKEZİ OLDU

Yıldırım Belediyesi şehrin önemli sivil mimari örneklerinden 'Tarihi Osman Fevzi Efendi Köşkü'nü restore ederek Bursa'ya hizmet verecek bir sosyal yaşam merkezine dönüştürdü. Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi' olarak Bursa'ya hizmet vermeye başlayan tarihi yapı 4 bin metrekarelik bir arsa üzerine kurulu, 350 metrekare tabanlı 3 katlı bir binadan oluşuyor.

FİKİR VE PROJE ÜRETİLECEK

Resmi açılış için gün sayan sosyal yaşam merkezinin bahçesi ve kafeteryası vatandaşlara hizmet vermeye başlarken mekânın üst katlarında bulunan kütüphane, sergi ve toplantı salonları da Bursalıların hizmetine sunuldu. Yıldırım ilçesine bağlı Karaağaç Mahallesinde bulunan 168 yıllık yapının bugüne kadar köşk ve ipek üreten fabrika olarak 1953- 1983 yılları arasında da yetimhane olarak hizmet verdiğini aktaran Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "1986 yılında Anıtlar Kurulu tarafından sivil mimari örneği olarak tescillenmiş yapı 2016 yılında da Yıldırım Belediyesi uhdesine geçti. 4 bin metrekarelik bir alana sahip. Yıldırım Belediyesi olarak burayı yeniden restore ettik. 350 metrekare tabanlı, 3 katlı ahşap kerpiç karışımı bir bina bahçesiyle kafeterya olarak hizmet veriyor. Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi olarak çalışmalar yürütülen merkezde şehircilik adına, Bursa bilincinin oluşması adına düşünce, fikir ve proje üretilen çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

60 KİŞİLİK ÇOK AMAÇLI SALON

Tesisin zemin katının bir sosyal tesis olarak hem bölgeye hem de Bursa'ya huzur veren bir mekân olarak hizmet verdiğini aktaran Başkan Yılmaz, "Diğer katlarda 60 kişilik çok amaçlı bir konferans salonumuz var. Grup çalışması yapılan odalarımız var. Çalışma yapmak isteyen gençlerimiz ve akademisyenlerimiz için bir şehircilik kütüphanemiz var" diye konuştu.

YILDIRIM TRAFİĞİNE DİKEY ÇÖZÜM

Yıldırım Belediyesi, şehrin önemli gündemlerinden olan ulaşım problemine çözüm oluşturacak yatırımlarını sürdürüyor. Selçukbey Mahallesi'ni Mimar Sinan Bulvarı'na bağlayacak Huzur Caddesi'nde yol genişletilmesi için kamulaştırılması tamamlanan binaların yıkımında sona gelindi. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Ortabağlar Mahallesi'nde sona gelinen yıkım çalışmalarını yerinde inceledi. Önümüzdeki günlerde altyapı çalışmalarına başlanılacak Huzur Caddesi'nde çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Yıldırım'da ulaşımın önündeki en önemli sorunlardan birisinin dikey yolların yetersizliği olduğunu aktaran Başkan Oktay Yılmaz, "Özellikle dikey yolların yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan trafik yoğunluğunu azaltacak projeleri hayata geçiriyoruz. Huzur Caddesi'nde toplam 20 adet taşınmaz 52 bağımsız bölümü kapsayan binalarda yapılan satın alma ve kamulaştırma çalışması sonucunda Mimarsinan Bulvarı ile Selçukbey Caddesi'ni birbirine bağlıyoruz. Yakın zamanda yenileme çalışmalarını tamamlayarak hizmete açacağımız yol aynı zamanda Prof. Tezok Caddesi'ndeki trafik yükünü azaltacak" dedi.

'İNSANLIK ADINA' KÜLTÜR SANAT

Yıldırım Belediyesi'nin 2024-2025 kültür sanat sezonu 'insanlık adına' mottosuyla başladı. Sanatçı Yücel Arzen'in konseriyle başlayan program, hayal gücünü kumla birleştiren kum sanatçısı Veysel Çelik Demir'in gösterisiyle devam etti. Panelde Gazeteci Mehmet Akif Ersoy ve Yazar Ayçin Kantoğlu 'Ortadoğu ve Filistin' üzerine konuştu. Fuaye alanında Fotoğraf Sanatçısı Engin Uzun, İstanbul'da başlattığı '365 Gün Öldük' projesini Bursa'da da gerçekleştirerek Gazze'de öldürülen sivillere dikkat çekmek için katılımcıları kefiye ile fotoğrafladı. Hazırlanan dijital sergide yapay zekâyla çizilmiş Filistin-Gazze soykırımı görüntülerle ledlere yansıtıldı ve ziyaretçiler sanal gözlükler ile Filistin topraklarına yolculuk etti. Barışın egemen olduğu, gözyaşının dindiği bir dünya hayaliyle yıl boyu etkinlikleri "insanlık adına" düzenleyeceklerini aktaran Başkan Yılmaz, "Filistin davasına dikkat çekmek, Filistin'deki soykırımı durdurmak bütün insanlığın vazifesidir. Misli ve misali görülmemiş bir zulmün maalesef şahidiyiz. Bu zalimliğin bitmesi temennisiyle Filistinli şehit kardeşlerimize tekrar Rabbimden rahmet diliyorum. Daha adil bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'CAN DOST'LARA AMBULANS

Sahipsiz sokak hayvanlarının sıcak bir yuvada buluşturulduğu Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon Merkezi'ne sahip Yıldırım Belediyesi, yaralı ve yardıma muhtaç can dostlarına acil müdahale etmek için 'Haybulans' ismini verdiği aracı hizmete aldı. Veteriner hekimlerden oluşan ekip vatandaşlardan gelen ihbarları anında değerlendiriyor. Hayvan ambulansıyla olay yerine ulaşan ekip, en kısa sürede yaralı ya da yardıma muhtaç can dostlarına müdahale ediyor. Müdahalenin ardından yoğun bakım ve solunum destek ünitesi ile hayati fonksiyon için önem arz eden cihaz ve donanımların yer aldığı ambulans ile rehabilitasyon merkezine getirilen can dostların burada tedavisi devam ediyor.