HDP'ye tedbirin gerekçesi: Telafisi imkansız zarar verebilir

HDP'ye Hazine yardımına blokaj kararında “telafi si güç veya imkansız zarar” gerekçesinin etkili olduğu öğrenildi.

ANKARA

Anayasa Mahkemesi, önceki gün yaptığı toplantıda Yargıtay Başsavcılığı'nın talebi üzerine HDP'nin hazine yardım hesaplarına geçici olarak tedbir konulmasına karar verdi. Karar 6 üyenin muhalefeti ve 9 üyenin oyuyla alındı. Anayasa Mahkemesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmelerde "ihsası rey" konusu sık sık gündeme geldi. 6 muhalif, Başsavcılığın argümanlarının zayıf olduğunu böylesi bir karar alınması halinde bunun esasa ilişkin karar için ihsası rey olacağını ileri sürdü.

YÜRÜTME DURDURULUR

Çoğunluk ise Başsavcılığın talebi sonrasında farklı bir karar vermenin de aynı şekilde yorumlanabileceğini, bu durumun da ihsası rey sayılabileceğini savundu. Çoğunluk, idari davalarda da sık sık rastlanan "uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zarar" olabileceğine dikkat çekti. Çoğunluk, "İdari yargıda yıkım kararlarının yürütmesi mutlaka durdurulur. Sonra bilirkişi tayin edilir, esas görüşülür" dedi. Çoğunluk, yüksek mahkemenin HDP'nin "odak olma" tespiti yapması halinde Hazine'nin yaptığı yardımın artık geri alınamayacağını, bu durumun da telafisi güç bir zarar yaratacağına vurgu yaptı.

3'TE 2 ÇOĞUNLUK YETERLİ

Anayasa Mahkemesi kaynakları, HDP başta olmak üzere bazı hukukçuların dile getirdiği kararın 2/3 çoğunlukla alınması gerektiği görüşünün yerinde olmadığını söyledi. Kaynaklar, "Üçte iki çoğunluk esas için geçerli. Tedbir kararı için yazılı bir kural yok" bilgisini verdi.