'Vatandaşları, seçim suçlarına karşı asla tevessül etmemeleri konusunda uyarıyorum, ağır cezaları var'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: ''Vatandaşlarımızı da seçim yasaklarına, seçim suçlarına karşı asla tevessül etmemeleri konusunda uyarıyorum çünkü çok ağır cezaları var. Bu konuda da bir müeyyideyle karşılaşırlar, demokraside herkes en dürüst şekilde oyunu kullanmalıdır.''

1

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iki kez oy kullandığı  iddia edilen kadının serbest bırakılmasıyla ilgili, "Ankara Cumhuriyet  Başsavcılığı ifadeler aldı, gerekli soruşturmalar, yazışmalar yapıldıktan sonra  yapıldıktan sonra kamuoyuna açıklama yapıldı ve ilgili kişinin serbest  bırakılmasına karar verildi. İlk bulgulara göre aslında iki farklı kişinin olduğu  ve iki farklı kişinin de farklı tarihlerde kullandığı esasen de mükerrer oyun  kullanılmadığı yönünde bir tespite ulaşıldı." dedi. 

Gaziantep'teki seçim çalışmaları kapsamında TRT Haber'in canlı  yayınında soruları yanıtlayan Gül, yurt dışı seçmenlerin önceki seçimlere göre  daha yüksek bir katılım gerçekleştirdiğini söyledi.

Oy kullanma işleminin sürdüğü yerlerdeki seçmenleri sandığa davet eden  Gül,  Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmak adına sandığa giden herkese  teşekkür etti.

Bakan Gül, iki kez oy kullandığı iddia edilen kadının serbest  bırakılmasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Bu iddiaya konu olan söz konusu kişi, iki resim paylaşmış. Bunun  üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ifadeler aldı, gerekli soruşturmalar,  yazışmalar yapıldıktan sonra yapıldıktan sonra kamuoyuna açıklama yapıldı ve  ilgili kişinin serbest bırakılmasına karar verildi. İlk bulgulara göre aslında  iki farklı kişinin olduğu ve iki farklı kişinin de farklı tarihlerde kullandığı  esasen de mükerrer oyun kullanılmadığı yönünde bir tespite ulaşıldı. Söz konusu  kişi, şu an için elde edilen bilgiler doğrultusunda serbest bırakıldı. Soruşturma  yine sürüyor. Kimse bu tür olaylara göz yumamaz. Vatandaşlarımızı da seçim  yasaklarına, seçim suçlarına karşı asla tevessül etmemeleri konusunda uyarıyorum  çünkü çok ağır cezaları var. Bu konuda da bir müeyyideyle karşılaşırlar,  demokraside herkes en dürüst şekilde oyunu kullanmalıdır."

Seçim güvenliğine işaret eden Gül, herkesin serbest ve dürüstçe seçime  katılacağını, her sandıkta her partinin temsilcisinin olacağını o yüzden herhangi  bir şüpheye yer verilmeyeceğini bildirdi.

Terörist başından "HDP'ye oy verin" çağrısı

Terör örgütü PKK'nın Kandil'deki sözde lideri terörist başı Murat  Karayılan'ın örgütün yayın organlarına verdiği röportajla HDP'ye oy istemesine  değinen Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bunda şaşılacak bir şey yok. HDP'li vekiller oy alıncaya kadar  demokrat, oy aldıktan sonra sırtını terör örgütüne dayadığını söyleyen bir  siyaset anlayışına sahip. Gerçek siyaseti Mecliste kendilerini seçenlere yönelik  temsil etmeye yönelik bir siyaset benimsemedi. Oy aldıktan sonra ertesi gün o  Kürt kardeşlerimizin evinin önüne çukur kazarak onlara terör örgütüyle beraber  şehri ve mahalleyi dar ettiler. Burada asıl şaşılacak durum CHP'nin bu kişilerle  ve kesimlerle dirsek temasıdır. Ama halkımız tüm bu olanları görüyor."

OHAL eleştirileri

Abdulhamit Gül, OHAL ile ilgili eleştirilere de cevap verdi.

"Hala 15 Temmuz’a darbe diyemeyen bir ana muhalefet var." diyen Gül,  bu durumun siyasi hayata kara leke olarak düştüğünü vurguladı.

AK Parti'nin iktidara geldiği ilk dönemlerde OHAL'i kaldırdığını  anımsatan Gül, şöyle devam etti:

  "Bizim için aslolan olağan yönetimdir, olağan üstü yönetim dönemleri  değil ama burada bir zaruret olmuştur. AK Parti bunu bir tercihten dolayı  yapmamıştır, zaruret olduğu için yapmıştır."

Anadolu Ajansının (AA), FETÖ darbe girişiminin kilit ismi firari Adil  Öksüz’ün Almanya'da bir evde saklandığına ilişkin haberinin hatırlatılması  üzerine Gül, bu konuda başta ABD olmak üzere FETÖ örgütü elebaşlarıyla ilgili  birçok iade talebine rağmen olumlu yanıt gelmediğini anımsattı.

Siyasi düşüncelerle hukuki bir adım atılmadığını, bunun hukuki  açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını anlatan Adalet Bakanı Gül, "Adil  Öksüz konusunda Almanya'ya talep gönderilmiştir ve hukuki bir sürecin  başlatıldığını biliyoruz. Almanya'dan kısa sürede olumlu bir yanıtın gelmesini  bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Seçim çalışmaları kapsamında Gaziantep'te TRT Haber'in de soruları  yanıtlayan Gül, FETÖ yargılamalarıyla ilgili gelinen noktada önemli mesafeler  katedildiğini  belirterek, bayram gibi tatil zamanlarında bile klasörler üzerinde  titizlikle çalışıldığını ve adaletin yerini bulabilmesi için mesai yapıldığını  ifade etti.

Bakan Gül, bu konuda gecikmeden adaletin yerine getirilmesini  arzuladıklarını vurguladı.

Gül, yargıda zaman yönetimine ilişkin çalışmalar hakkında da şu  bilgileri paylaştı:

"Bizim ana iki ilkemiz var. Birincisi yargıya güven, ikincisi ise  yargıdaki iş yükünün azaltılması. Bunu seçim beyannamemizde de söyledik.  Önümüzdeki dönem güven veren adalet anlayışını hakim kılmaz bizim temel  önceliğimiz olacak. 81 milyon, tüm vatandaşımız 'Ben yargıya güveniyorum', 'Benim  işim yargıya düşerse, orada bağımsız adil yargıçlar tarafından yargılanacağım ve  yargılama da uzun sürmeyecek, geç gelen adalet adalet değildir" diyebileceği bir  döneme gireceğiz. Bu konuda çok önemli mesafeler de aldık. Özellikle yargıdan  FETÖ'cülerin temizlenmesiyle beraber, birileri rahatsız oldu ama FETÖ'cülerin  tasfiyesinden sonra yargı daha güven veren bir çizgiye doğru geliyor ama biz  yeterli görmüyoruz. Mahkemeden çıkan herkes ne karar verirse versin 'ben yargıya  güveniyorum, adalet var' diyecek. Bu duyguyu herkese verecek bir çalışma  yapıyoruz."

Bu çerçevede en fazla sorulardan birinin de açılan davaların uzun  sürmesine yönelik olduğunu aktaran Gül, "Burada yargının da iş yükü fazla olduğu  için elbetteki süreç uzun olabiliyor ama biz şimdi yapacağımız çalışmayla  davasını açan vatandaşın eline bir belge vereceğiz, 'Ey kardeşim, senin davan 6  ay sonra bitecek, 5 ay sonra, 8 ay sonra bitecek' diyebileceğiz. Vatandaşımız  davasının en geç ne zaman biteceğini bilecek. Yargı mensuplarımızla bunun üzerine  çalıştık ve bir tahmin belirledik. Uymayanlar hakkında gereken işlem yapılacak. "  diye konuştu.

Hayvan hakları

Adalet Bakanı Gül, hayvan haklarıyla ilgili hassasiyetlerinin had  safhada olduğunu, bu konuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile  paylaştıklarını aktardı.

 "Esasen 5-6 ay önce çalışmalarımızı yapmıştık. Çok komplike bir konu,  bu noktada hayvan severlerimizden gelen talepler de vardı. Biz hayvanlara karşı  işlenen suçları mala karşı işlenen suçlardan ayırarak, can kastedilen suçlar  olarak bir hazırlık yaptık." diyen Gül, seçim sonrasında ilk ele alacakları  konunun bu olduğunu vurguladı.

Süresiz nafakayla ilgili tartışmalar konusunda çalışmaların  yapıldığına işaret eden Gül, bu konuda Avrupa'daki örnekleri de inceleyip, Aile  ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çalışıp, konuyu neticeye ulaştırmak  istediklerini sözlerine ekledi.

(AA)