HDP el yükseltti: İlk 4 madde değişmeli

HDP'den CHP'ye ‘muhatap' için ön şart: Anayasanın ilk 4 maddesi değişmeli. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'de Kürt sorunu olduğu çıkışını ve çözüm için HDP'nin muhatap alınması gerektiğine dair sözlerini değerlendirirken yeni şartlar öne sürdü.

Kürt sorununun çözümü için doğru bir tartışma oluşturulması gerektiğini ifade eden HDP vekili İmam Taşçıer "Sayın Kılıçdaroğlu'nun çözüme ilişkin projesini açıklaması gerekir. Anayasa'nın ilk dört ile 41 ve 44'üncü maddesi değiştirilmezse, bazı kanunlardaki çekinceler kaldırılmazsa, Kürt sorunu tartışılamaz. Kürtlerin talepleri de bellidir" diye konuştu.

HDP'nin değiştirilmesini talep ettiği Anayasanın ilk 4 maddesi şöyle:

Madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 3: Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

Madde 4: Anayasanın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.