Hazine değil çok tüketen ödeyecek

Enerji Bakanı Bayraktar, devletin elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yüzde 60'a varan desteğinde yeni bir modelin işaretini verdi.

Bakan Bayraktar, elektrik ve gazda % 60lık devlet desteğininin gözden geçirileceğini söyledi. Ortalama tüketimi aşmayana devlet desteği sürecek, fazla kullanan yüksek fiyat ödeyecek.

Elektrik ve doğalgazda tüketimi yüksek olana devletin fatura desteği son buluyor. Yeni dönemde halen uygulanan 'kademeli sistem' bir ileri aşamaya taşınacak. Yeni modelin sinyalini ise Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar verdi. Modele göre, zorunlu tüketim miktarına kadar olan kullanımda devlet desteği devam edecek; daha fazla kullanan birim başına daha yüksek fiyat ödeyecek. Halen Türkiye'de ortalama elektrki tüketimi 100-150 kw düzeyinde bulunuyor.

OVP HEDEFİNDE DE VAR

Bakan Bayraktar eletrik ve gazda Hazine üzerinden çok ciddi devlet desteği bulunduğunu belirterek "1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızın dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz. Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var" dedi.

NASIL OLACAK?

Bayraktar yeni düzenlemenin nasıl olacağını ise şöyle anlattı: "Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip bunu karşılayabilecek ve evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edece" dedi.

YERLİ PETROLÜN PAYI % 11

Bakan Bayraktar "Gabar'da 47 bin varil üretime ulaştık. Ekimde 50 bini bulacağız. Türkiye'nin toplam üretimi ise şu an 110 bin varil" dedi. Buna göre halen günlük 1 milyon varil petrol tüketimi bulunan Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 11'i yerli kaynaklarla karşılanır hale gelmiş bulunuyor. Bu arada Bakan Bayraktar nadir toprak elementlerle ilgili Çin'le görüşeceklerini söyledi.

YENİ GAZ ÜRETİM PLATFORMU 26 EYLÜL'DE TÜRKİYE'DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun eylül sonunda Türkiye'ye geleceğini belirterek "26-27 Eylül gibi Türkiye'ye gelecek. Şu an Akdeniz'de seyir halinde. 2026'nın ortasında bu üretim üssündeki platformu Sakarya Gaz Sahası'na gönderip üretime başlayacağız. 20 yıl boyunca üretim yapacak. 2026'nın ortasında günlük 20 milyon metreküp üretime çıkacağız. Dolayısıyla 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi gazımızla Sakarya'dan karşılamış olacağız" dedi. Buna göre halen yıllık ortalama 50 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye bu ihtiyacının yüzde 17'sini yerli kaynaklarla sağlamış olacak.

SİEMENS AKKUYU'YU GECİKTİRDİ MUTLAKA BEDELİNİ ÖDEYECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens AG'nin depolarında bekletip göndermediği Akkuyu'nun ekipmanları için Rus Rosatom'un Çin'e sipariş ettiğini açıkladı. Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını belirtirken, "Hiçbir hukuki temeli olmayan bir konuda bir siyasi tutumla alınmış bir karar var" dedi ve bu duruma yönelik şikayetin en üst düzeyde dile getirildiğini söyledi. Bayraktar, "Amaç Rusya'ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye'deki proje de zarar görüyor" ifadesini kullandı.

Bu durum karşısında Rosatom'un da alternatif arayışına girdiğini anlatan Bayraktar, Siemens'in Türkiye'deki yatırımlarına işaret ederken "Çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi ve onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur. Bu konuda firmanın mutlaka bir bedel ödemesi lazım. Bu gecikmenin karşılığı olacak" dedi.